Maková, dračí ovoce, levandulová. Kde v centru dělají nejlepší zmrzlinu?

Obešli jsme pár tradičních i nových zmrzlináren v centru Olomouce. Pokud bychom chtěli pořádat opravdovou soutěž, bylo by to hodně náročné. Výborné zmrzliny mají na řadě míst, a záleží na subjektivní chuti každého, která je jeho srdci a chuťovým pohárkům nejbližší. Přeci jen si ale řekněme, čím je která nabídka zajímavá.

Zmrzlina, zmrzlina a zase zmrzlina. Kde mají nejlepší? Tuhle nabízí Hany BITE / Foto: Rej.cz

Začneme klasikou. Na Dolním náměstí by nikdo určitě neměl minout cukrárnu a kavárnu Madlen. Ta má od prvních dnů, jen co se trochu oteplí, otevřeny dvě prodejny zmrzliny a v nich nabízí velký výběr druhů (viz obrázek vpravo). Novou specialitou je letos levandulová, oblíbenou exkluzivní dobrotou je nyní i dračí ovoce. Pochutnáte si taky na skořicové, liči a na dalších více nebo méně tradičních zmrzlých dobrotách, jak je libo dle chuti.

Královnou zmrzlin v centru je za nás dlouhodobě kavárna a cukrárna Opera. U dvou zdejších pultů najdete celkově až sedmdesát druhů zmrzlin, samozřejmě ne všechny najednou, ale střídavě. Každý rok mají novinky, a většinou stojí za to! Letos se chlubí třeba banánovým nebo meruňkovým pyré, bílou čokoládou s pistácií, arašídovou zmrzlinou nebo chuťově perfektní kofilou. Ochutnali jsme několik druhů a nemohli jsme se odtrhnout. Jenže když chcete zkusit více podniků, jinak to nejde.

Úplně nový podnik Tomivo Gelato, který otevřel v dubnu, najdeme ve Ztracené ulici. Je to ryzí zmrzlinárna, jaké známe třeba z Itálie. A na tom, že u něj dostanete stejnou zmrzlinu jako v pravé italské gelaterii, si zakládá i její šéf Vítek. Nabízí okolo dvaceti druhů řemeslně vyrobené zmrzliny z čisté smetany a hlavně z čerstvých ovocných surovin, nikoliv z prášku ani ze sušeného ovoce. Je to samozřejmě nákladnější, ale prý když se provozovatel spokojí s nižší marží, dá se to zvládnout, a zkušený zákazník to ocení. Zkusili jsme makovou a mango a byly fakt naprosto úžasné.

A dobrou točenou zmrzlinu vám udělají i v dalším novém podniku. Jmenuje se Hany BITE a vlastně tak úplně nový není. Jde o příjemný podnik, zaměřený hlavně na wafle všeho druhu, který do loňského roku sídlil na konci (nebo na začátku, podle toho, odkud jdete) Ztracené ulice. Letos tahle „waflárna“ otevřela nové sídlo na pomezí Horního a Dolního náměstí a vypadá to u nich velmi dobře. V esteticky velmi příjemném retro interiéru, který evokuje pohodu, stylovou čistotu a dobrou náladu, vám kromě sladkých i slaných „bubble waflí“ a spousty mléčných koktejlů udělají i točenou zmrzlinu. A i když zde není tím hlavním sortimentem, je  moc dobrá.

Zlepšuje se to. Zmrzliny v centru Olomouce jsou opravdu dobré a hlavně tady je obrovský výběr. Samozřejmě jsme nestihli vyzkoušet všechno, dobrou zmrzlinu dělají například i v kavárně Mahler, v Aidě nebo na dalších místech. Pak máme i docela slavné podniky mimo samotné centrum Olomouce, třeba v ulici Na Střelnici se na zmrzlinu denně stojí fronty... ale o těch až jindy :-) 


Madlen se letos chlubí třeba levandulovou zmrzlinou. / Foto: Rej.cz 

Opera je za nás královnou zmrzlin. / Foto: Rej.cz

Račte vybírat. V Opeře je opravdu z čeho... / Foto: Rej.cz

Tomivo Gelato nabízí například moc dobrou makovou zmrzlinu! / Foto: Rejc.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty