Noc kostelů v Olomouci potřinácté: tentokrát snadněji s novou mobilní aplikací

Pátek 28. května je dnem, kdy se v celé zemi otevře více než 1200 kostelů, kaplí a modliteben. V Olomouci to jsou desítky zajímavých objektů. Dnes totiž opět nastane Noc kostelů. Návštěvníci akcí si letos poprvé mohou vyzkoušet speciální mobilní aplikaci, která hodně ulehčí orientaci v programu.

Noc kostelů už potřinácté. / Foto: cirkev.cz

K Noci kostelů se jako obvykle připojí i všechny církve a mnohé jejich kostely a modlitebny v Olomouci. Pro Olomouc je Noc kostelů příležitostí, jak si připomenout, že město je už skoro tisíc let duchovní metropolí Moravy. Na území olomoucké arcidiecéze je přihlášeno skoro 130 objektů. Otevřeny budou samozřejmě známé velké chrámy, jako je katedrála svatého Václava, kostel svatého Mořice či kostel svatého Michala, ale i malé kaple, modlitebny a další místa, kam veřejnost obvykle během roku nemá šanci zavítat. V katedrále sv. Václava tak bude u příležitosti Noci kostelů otevřena výstava o mimořádně oblíbeném arcibiskupu A. C. Stojanovi, od jehož narození letos uplyne 170 let a rovných 100 let od jeho úmrtí, a také výstava o počátcích Charity na Moravě.

„Noc kostelů vnímám jako událost, která se dokonale hodí právě k našemu městu. Olomouc je duchovní metropolí celé Moravy a pravděpodobně má přímou spojitost s Metodějovou velkomoravskou církevní tradicí. Kostely, kaple, kláštery a modlitebny jsou jedním ze základních rysů Olomouce. Během Noci kostelů si můžeme tuto skutečnost připomenout, i když třeba nepatříme k pravidelným účastníkům církevních aktivit,“ komentuje dnešní událost primátor Olomouc Mirek Žbánek. Město Olomouc také pořadatelům Noci kostelů přispívá na dnešní aktivity dotací.

Letošní, již třináctý, ročník bude opět jiný, než jak jsme byli zvyklí v době před pandemií. Organizátoři se museli vyrovnat s náročnou epidemiologickou situací a přizpůsobit tak jednotlivé akce hygienickým doporučením. 

„Ve snaze předejít potížím bychom vás chtěli poprosit o vzájemnou ohleduplnost a respektování aktuálních opatření. Mnoho z vás je očkovaných, mnoho z vás se testuje, ale i tak je třeba dodržovat pravidla,“ vzkazují pořadatelé. K těmto pravidlům patří dezinfekce rukou. Všechny otevřené prostory dnes budou vybaveny dezinfekčními prostředky. Po celou dobu návštěvy mějte řádně nasazený respirátor, chirurgickou roušku, či nanoroušku. Dodržujte vzájemné rozestupy mezi sebou. Tak jako všude, kde se setkávají lidé, by i zde měli návštěvníci u sebe mít doklad o platném negativním testu na SARS-COV-2, potvrzení o prodělaném onemocnění, či potvrzení o očkování.

Pro návštěvníky je k dispozici další pomocník, jak si předem naplánovat vlastní program. Kromě již tradičních webových stránek www.nockostelu.cz a různých tiskovin je možné využít také aplikaci pro zařízení se systémem Android. Aplikaci je možné instalovat v mobilním zařízení z obchodu Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.biskupstvi.nockostelu. Více informací naleznete na webové stránce: https://www.nockostelu.cz





INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1