Sčítání lidu je u konce. Teď se budou sčítat labutě

KRAJ - Ornitologové na Moravě spouští v červnu akci na sčítání labutí. Zapojit se do ní může i veřejnost. Naposledy se labutě sčítaly před pětadvaceti lety. Aktuální data pomohou ochráncům přírody zjistit, jak se populace bílých ptáků vyvíjí.

„Na mapě či v tabulce si lidé mohou vybrat lokality, kde by labutě chtěli počítat a sdělí je na e-mail info@mos-cso.cz koordinátorům. Díky tomu budeme mít přehled o tom, které lokality budou pokryté, a které ne,“ uvedl Jiří Šafránek, místopředseda Moravského ornitologického spolku. 

Ideální doba pro sčítání je právě teď

Aktuálně potřebují ornitologové zmapovat počet labutí například na Čertových rybnících u Konice, na rybníku v Zábřeze, Postřelmově, na pískáči v Hranicích nebo na Bagrech u Mohelnice. Pokud některá lokalita, kde se labutě nachází, na mapové stránce není, mohou ji lidé ornitologům nahlásit.

„Ideální termín pro sčítání je první červnový týden, ale oceníme data i z pozdějšího období. Počítají se dospělí jedinci, stejně jako mláďata. Důležité je také oznámit, pokud se na dané lokalitě labutě nenachází,“ dodal Šafránek.




INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1