Maďarům se v Olomouci líbí král Matyáš Korvín a veselí lidé. Ve městě začal Česko-maďarský rok

Věděli jste, že Olomouc má už přes dvacet let partnerské město v Maďarsku? Piokud ne, tak letos máte velkou šanci to zjistit. na radnici byl totiž právě dnes odpoledne zahájen Česko - maďarský rok. Kromě vztahu z univerzitní jihomaďarskou Pécsí má rok na programu spoustu dalšího, co obě země spojuje - dobré jídlo, víno, hudbu, filmy i turistiku.

Maďarské hosty zaujala jedna z fresek na radnici, která zobrazuje uherského krále Matyáše Korvína. / Foto: V. Vežranovský

Město oživuje partnerství a zahajuje Česko – maďarský rok. Program slibuje pestrý výběr z kultury, filmu, sportu i gastronomie. O maďarské prvky bude letos obohaceno mnoho společenských akcí ve městě, které Olomoučany i turisty osloví v období od června do listopadu. Na přípravě programu se podílí partnerské město Pécs, Velvyslanectví Maďarska a Maďarský kulturní institut v Praze. Vrcholem bude Maďarský den, který se uskuteční 27. září na Horním náměstí.

O úvod Česko – maďarského roku se 9. června postarala účast velvyslanců obou zemí a představitelů měst Olomouc a Pécs. Slavnostní začátek se odehrál symbolicky v prostorách rytířského sálu olomoucké radnice, kde je na jedné z fresek vyobrazen uherský král Matyáš Korvín. Ten je pro Maďary podobně významnou postavou jako pro nás Karel IV.

S vedením města a zástupci partnerské Pécse se setkali velvyslanec Maďarska v České republice Miklós Boros a velvyslanec České republiky v Maďarsku Tibor Bial. V rámci programu společně zahájili i výstavu Nemějte strach! - Církev a cesta střední Evropy ke svobodě. Ta před katedrálou svatého Václava Olomoučanům přibližuje osobnosti katolické církve období před sametovou revolucí. „Výstava je věnovaná čtyřem nejvýznamnějším osobnostem katolické církve období před rokem 1989, které se staly symbolem odporu proti maďarskému, polskému a československému totalitnímu komunistickému režimu. Před katedrálou bude k vidění do 30. června,“ popisuje náměstek primátora pro vnější vztahy Karel Konečný.

Výstavy, streetart a gastronomie

„Státy Visegrádské skupiny dnes kromě přátelství a dobré spolupráce spojuje povědomí o podobných sociálních a ekonomických výzvách i porozumění hodnotě regionální solidarity. Jsem rád, že naši maďarští partneři budou hrát důležitou roli také v rámci konference Setkání partnerských měst a obcí V4, kterou plánujeme na 9. září,” uvedl primátor Miroslav Žbánek. „Meziměstská partnerství však nemají být jen oficiální setkání představitelů samospráv. Olomoučanům i návštěvníkům města proto chceme letos ukázat, jak lze partnerstvím opravdu žít. Prvky maďarské kultury jim přiblíží série výstav, přehlídka filmů, divadelní inscenace, koncerty i tvorba umělců ve veřejném prostoru. Chybět nebudou ani pro Maďarsko typické gastronomické lahůdky,” prezentuje pestrost programu primátor.

Olomouc a její partnerskou maďarskou Pécs totiž pojí mnoho společného – univerzita, kultura i historie. „Jsou kulturními metropolemi s dlouhou pamětí. V obou městech bychom kdysi potkali Kelty či staré Římany. Na Olomouckém hradě vládla spolu s přemyslovským knížetem uherská princezna Eufémie, v olomoucké katedrále přijímal českou korunu slavný uherský král Matyáš Korvín, přes Uhry k nám dorazila vyspělá renesanční kultura a v Olomouci sloužily za dob rakousko-uherské armády tisíce mladých Maďarů, mezi nimi i slavný matematik János Bolyai,” připomíná méně známé historické souvislosti náměstek primátora Karel Konečný.

To gastronomické speciality a maďarská vína zná snad bez ohledu na historii každý, komu chutná kvalitní pití a jídlo. Nejen na ně bude pamatovat bohatý program Maďarského dne na Horním náměstí, na kterém se představí partnerské město Pécs, a v rámci něhož veřejný prostor obohatí obří murál věnovaný králi Matyáši Korvínovi. Vhled do maďarské kinematografie poskytne divákům v září kino Metropol, které má na programu Dny maďarského filmu, a v galerii Telegraph bude v té době tvořit jeden z nejúspěšnějších současných maďarských malířů Gábor Pintér. V listopadu hudební program obohatí koncertem Moravská filharmonie Olomouc a v Jazz Tibet Clubu vystoupí král maďarských trumpetistů Lőrinc Barabás, který má program Česko – maďarského roku uzavřít.

Česko – maďarský rok je jedním ze série akcí na posílení spolupráce se státy visegrádského prostoru. „Rozhodli jsme se, že každý rok věnujeme jedné z těchto zemí. Náš projekt odstartoval loni se zástupci partnerské Bratislavy – Starého Mesta a příští věnujeme Polsku,“ uvádí primátor Miroslav Žbánek.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty