Tip na výlety: Cyrilometodějská stezka nabízí stovky kilometrů zážitků, získala i evropský certifikát

Cyrilometodějská stezka, jejíž část prochází také Olomouckým krajem, získala certifikát Kulturní stezka Rady Evropy. Ta jí zaručuje vysoký standard kvality, mezinárodní přesah a propojení míst se zajímavým příběhem. Pro volné dny je tento projekt skvělý, protože nabízí jak dálkové trasy, tak i menší výlety včetně přesného popisu trasy.

Jedním z mnoha cílů je romantický hrad Lukov. / Foto: putujmebezhranic.cz

„Certifikaci Cyrilometodějské stezky vnímám jako velký úspěch a přínos pro celou Moravu. Kromě zdůraznění zásadního kulturního a náboženského rozměru odkazu věrozvěstů sv. Konstantina a Metoděje je zde také rozměr současný – stezka umožní setkávání lidí se společnými historickými a kulturními kořeny,“ uvedl Jan Šafařík, náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Cyrilometodějská stezka mapuje příběh Konstantina a Metoděje i jejich žáků, popisuje vznik slovanské kulturní identity, který se začal psát v 9. století a pokračuje dodnes.

„Certifikace stezky může být výrazným impulsem i pro rozvoj turistického ruchu v místech, kudy její trasa vede. Ta totiž často prochází lokalitami, které zatím stojí stranou pozornosti turistů, což je velká škoda,“ dodala Milada Sokolová, zastupitelka Olomouckého kraje pro oblast cestovního ruchu.

Značená Cyrilometodějská stezka využívá trasy Klubu českých turistů a čítá dohromady asi 750 kilometrů. Podrobné informace najdou zájemci na webu www.putujmebezhranic.cz, konkrétní trasy najdete zde https://www.putujmebezhranic.cz/trasy/ Na výběr tady je mnoho menších výletů na jedno nedělní odpoledne, například značené okruhy k hradům nebo zajímavým přírodním útvarům. 





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty