Svátky města: Lunalón, barevná hrající fontána a tropické vedro

Jak se vám líbily letošní Svátky města Olomouce? Určitě byly jiné než předchozí ročníky. Neodehrával se žádný centrální program na Horním náměstí, ale mnoho menších akcí na desítkách míst ve městě. V porovnání s nedávnou akcí Olomouc (o)žije ale bylo na jednotlivách akcích přeci jen méně lidí. Ono taky bylo v centru Olomouce v sobotu asi pětatřicet stupňů, a to není úplně příjemné. Každopádně letošní ročník si asi všichni budou pamatovat v souvislosti s Lunalónem a hrající barevnou fontánou.

Nasvícená a hrající fontána byla jedním z taháků programu Svátků města. / Foto: Rej.cz

Kulturní akce se odehrávaly nikoliv na jednom centrálním místě, ale na ploše celého širšího centra města, takže s jednou výjimkou se nikde netvořily davy lidí jako při tradičním programu, soustředěném na Horní náměstí. Svátky města 2021 charakterizovaly mnohem spíše skupinky korzujících, kteří procházeli mezi jednotlivými stanovišti programu.

Počty lidí limitovalo i tropické horko, kvůli němuž se přes den do města mnoha lidem nechtělo, o to více ale pak vyráželi ven po setmění. Výjimkou z pravidla o menším počtu návštěvníků byly Smetanovy sady. Dvě zdejší atrakce, barevná hrající fontána i s nasvícenou kavárnou na hlavní aleji a obří model Měsíce Lunalón přitahovaly lidi jak ve dne, tak večer, a to v opravdu velmi hojném měřítku. Kolem Měsíce nebylo v pátek a sobotu večer skoro k hnutí… Kromě toho mohli Olomoučané objevit také novou kulturní scénu uprostřed centra, Olodvorek na Dolním náměstí, navštívit tradiční Vyznání růžím, okusit univerzitní atmosféru, koncerty a divadlo v Korunní pevnůstce a užít si spoustu dalších zajímavostí. Knihovna města Olomouc přidala tradiční čítárnu i s rozdáváním knih (snímek vlevo)

„Program letos tvořili převážně Olomoučáci. A to je super. Šikovní, aktivní lidé, kteří tady žijí, studují, pracuji a vyvíjejí různé aktivity, a berou Olomouc za svou,“ komentovala letošní Svátky města Markéta Záleská, náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch.

Olomouc teď o víkendu prostě bavila Olomoučany, a nemusel to být ten klasický centrální program u radnice. Třeba Smetanovy sady v pátek i sobotu večer připomínaly spíše nějaké příjemné přímořské letovisko během prázdninové sezóny, což je fajn. 

Lunalón / Foto: Rej.cz

Lunalón / Foto: Rej.cz

Barevná fontána / Foto: Rej.cz

Barevná fontána / Foto: Rej.cz

Nasvícená Stvůra působila impozantně / Foto: Rej.cz

Vyznání růžím / Foto: Blanka Martinovská

Svátky města začaly bohoslužbou a uctěním ostatků svaté Pavlíny, patronky města.  / Foto: Blanka Martinovská



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty