Herci i filharmonici se vzdávají honorářů a posílají peníze z představení na jih Moravy

K dalšímu dílu pomoci Olomouce jihomoravským obcím přispívá také největší olomoucké kulturní instituce. Moravské divadlo věnuje výtěžek ze vstupného na představení, které odehraje ve středu 30. června, obci Hrušky na Břeclavsku. Moravská filharmonie Olomouc již věnovala jihomoravským obcím celý výtěžek ze sobotního open-air koncertu. Přispět lidem zasaženým tornádem lze už od pondělí během dalších dvou představení Moravského divadla ve Smetanových sadech. U vstupu do hlediště v areálu Sambaje umístěna kasička Charity Olomouc.

Výtěžek z představení Moravského divadla poputuje celý do poničené obce Hrušky. / Foto: MOravské divadlo Olomouc

„To, co se událo před několika dny na jihu Moravy, vnímáme jako obrovskou lidskou tragédii. Soucítíme s lidmi postiženými řáděním tornáda na Hodonínsku a Břeclavsku a jsme rádi, že se nám společně s městem podařilo najít cestu, jak finančně pomoci,“ uvedl ředitel Moravského divadla David Gerneš.

„Jsme moc rádi, že se divadlo rozhodlo věnovat veškerý výtěžek ze vstupného za středeční večer obci Hrušky. O to větší motivaci máme, abychom se pokusili tenhle večer udělat něčím opravdu výjimečný. Je to pro nás poslední představení téhle smutné a prapodivné sezony, navíc s tak úžasným a bohulibým přesahem,“ zdůraznil za účinkující Roman Vencl. V pondělí zbývalo v prodeji posledních asi sedmdesát vstupenek. „Tak nás v tom nenechte a přijďte, protože tentokrát nepůjde zdaleka jenom o srandu,“ vzkázal Vencl divákům.

Každý pomáhá, jak může

„S obrovským pocitem vděku sleduji, jak se lidé dokázali spojit a tam, kde je potřeba, pomoci. O to více mě těší, že se do pomoci rozhodli zapojit i olomoučtí umělci. Jak se říká, každý musíme bojovat tak, jak na to stačíme. Proto moc děkuji umělcům z Moravského divadla, že pomáhají právě tak, jak to umí nejlépe,“ doplnila Markéta Záleská, náměstkyně primátora pro kulturu, cestovní ruch a sport.

„Včasná podpora lidem na jižní Moravě je nyní stěžejní. Materiální pomoci zatím z celé republiky dorazil dostatek, ale čeho teď bude potřeba nejvíce, jsou finance. Již minulý týden jsme poslali na jižní Moravu půl milionu korun, další výtěžek přesahující sto tisíc korun darovala Moravská filharmonie a nyní se připojují i herci Moravského divadla. Ačkoli tyto částky samozřejmě nemůžou obce zasažené ničivým tornádem spasit, je to jistě díl pomoci, který je pro tamní občany tolik důležitý. Děkuji všem, že pomáhají,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek.

Finančně přispět lidem zasaženým tornádem je možné už v pondělí a úterý během představení Splašené nůžky. V areálu Samba je u vstupu umístěna kasička neziskové církevní organizace Charita Olomouc. „Každá podpora je v těchto dnech cenná, moc za ni děkujeme,“ sdělil ředitel Gerneš.

Moravská filharmonie posílá na jih Moravy výtěžek sobotního koncertu

Výtěžek z open air koncertu Moravské filharmonie poputuje na pomoc na jižní Moravě. Na sobotním letním koncertu totiž zazněly nejen nejslavnější filmové melodie, ale také slova podpory a konkrétní účasti.

Výtěžek z koncertu, který umělci věnovali lidem, aby jim pomohli s nápravou škod po ničivém tornádu, je ve výši více než sto tisíc korun.

„Open air koncerty, které v této době pořádáme, představují pro Moravskou filharmonii jakési pomyslné nadechnutí se po těžké době koronakrize, kdy jsme nemohli pro veřejnost vůbec hrát. Toto období jsme překonali také díky našim posluchačům a příznivcům, kteří nás podporovali. I my bychom nyní chtěli přispět podporou tam, kde to je potřeba,“ uvedl před začátkem koncertu ředitel Moravské filharmonie Olomouc Jonáš Harman.

V návaznosti na události na jižní Moravě se proto filharmonici rozhodli pomoct obyvatelům tornádem postižených obcí. „Výtěžek ze vstupného ve výši 106 760 korun z našeho posledního open air koncertu Nejslavnější filmové melodie jsme se proto rozhodli věnovat prostřednictvím našeho zřizovatele, města Olomouce, do této oblasti. Velký dík samozřejmě patří všem, kteří na koncert přišli a zakoupili si vstupenku, neboť bez nich by k této pomoci vůbec nemohlo dojít,“ vyzdvihl ředitel Harmnan. 



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1