Úřední čtvrť po roce znovu ožije! Už v sobotu se koná oblíbená sousedská slavnost

„Úřední čtvrť je a není. Nenajdete ji vyznačenou na žádné mapě, přesto existuje. Je ojedinělým urbanistickým celkem s mnoha původními dochovanými krásnými domy. Rádi bychom ji oživili, aby platilo - Úřední čtvrť žije.“ Takto uvádí svou událost organizátoři druhého ročníku akce Úřední čtvrť žije.

Úřední čtvrť vloni přilákala spoustu zájemců.

Vloni se „sousedská“ akce setkala s obrovským úspěchem. Do Litovelské ulice a okolí, kde se slavnost odehrávala, mířili nejen lidé z Úřední čtvrti, ale i z jiných částí města. Akce se koná s podporou Komise městské části Olomouc Západ.

Ve 14 hodin začíná oslava sousedským stolem, k němuž může každý přinést i něco dobrého z vlastní kuchyně. V 15 a 17 hodin je na programu komentovaná prohlídka Úřední čtvrti. Ve 20 hodin vystoupí historik umění Pavel Zatloukal s přednáškou na téma kvalitní architektury Úřední čtvrti.

Dospělí mohou zkusit hospodský kvíz, děti potěší třeba malování na obličej nebo skákací hrad, hrát se budou různé zábavné hry. Po celou dobu bude k dispozici občerstvení. Atmosféru setkání doplní i hudební doprovod. Počítá se i se špatným počasím, v takovém případě se program přesunuje do prostor bývalého kina Lípa.

Úřední čtvrť začala vznikat od 80. let 19. století poblíž tehdy nově vystavěného nádraží Olomouc-město a svou kombinací vilové zástavby a činžovních domů tvoří v rámci města jedinečný urbanistický celek s bohatou kulturně-společenskou historií. Katastrálně leží z velké části na území Nové Ulice. Ještě před zrušením pevnosti císařským dekretem v roce 1886 skoupil stavební pozemky Všeobecný rakouský spolek úředníků, který zde začal stavět první domy. Díky těsnému sousedství s Olomoucí a existenci železniční tratě byl o bydlení velký zájem. Vznikly zde postupně i dvě školy, česká i německá. V Úřední čtvrti je řada působivých a architektonicky hodnotných vil, žily zde významné osobnosti, jako například americký režisér Edgar Ulmer, známý botanik František Polívka, barytonista Hynek Maxa, bavič Petr Novotný, významný prvorepublikový sochař Julius Pelikán, politik Jiří Pelikán nebo spisovatelé Jaromír John a Helena Šmahelová.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty