Patnáctistý gól Sigmy v první lize stál za to! Antonín Růsek jím Plzni zkomplikoval cestu k titulu

V dobré fotbalové atmosféře se v sobotu odehrál na Andrově stadionu zápas domácí Sigmy Olomouc, toho času na sedmé příčce tabulky, s lídrem FK Viktoria Plzeň. Po bezbrankovém poločase nabídl napínavé dění s šancemi a vysokým nasazením druhý poločas, v němž Sigma nejprve inkasovala a za deset minut srovnala na konečných 1:1. Růskův gól v 66. minutě znamenal nejen remízu, ale i 1500. branku Sigmy Olomouc v první lize!

V prvním poločase žádná branka nepadla | Foto: Rej.cz

Tým Václava Jílka šel proti Plzni oslaben hned o několik hráčů. Zranění nevpustilo do zápasu Jakuba Matouška, Jiřího Spáčila, Martina Hálu, Pabla Gonzáleze a Florenta Poulola. Kvůli nemoci absentovali David Vaněček a Matěj Hadaš.

Hned na začátku zahrozil Mojmír Chytil, ale rozvlnil jen boční síť. Poté přišel tlak favorita, který však Sigma přestála a postupně hru přece jen trochu vyrovnala. Do zakončení se ale dostávala velmi složitě. Slabá střela Radima Breiteho levačkou byla spíše výjimkou.

Hosté naopak zlobili. Především díky dlouhým autům Mosquery vytvořili několik nebezpečných závarů. Ve vzduchu i na zemi však kraloval převážně olomoucký kapitán Roman Hubník.

Ve 28. minutě měli Hanáci štěstí. Na centr Havla těsně nedosáhl Chorý, před kterým už byla jen odkrytá brána.

Sigma připomněla, kdo je na Andrově stadionu doma, v 32. minutě. Chytila však v dobré pozici zablokovali plzeňští obránci a Růsek vzápětí střílel nad branku.

Na druhé straně likvidoval Chorého střelu po rychlém protiútoku pozorný Matúš Macík. A těsně před poločasem střílel nebezpečně, ovšem vedle Beauguel.

Vyrovnání a jubilejní gól z nacvičeného signálu

I ve druhé půli pokračovala převaha favorizovaných hostů, ovšem dlouho bez větších šancí. Až do 57. minuty. Kdy dostatek prostoru pro centr z levé strany dostal Mosquera a před brankou našel Beauguela, který předskočil Jemelku a z bezprostřední blízkosti nedal Macíkovi šanci. Krátce nato mohl srazit otřesenou Sigmu Chorý, který byl na sedmi metrech na chvíli úplně sám, na poslední chvíli ale zblokoval jeho střelu Daněk. Inkasovaný gól ale Sigmu nepoložil, naopak začala hrát zajímavěji a odvážněji. 

V 66. minutě to přišlo a Andrův stadion expolodoval radostí! Centr z rohového kopu prodloužil na přední tyči Roman Hubník a na zadní dokonal dílo Antonín Růsek. Vyrovnáno 1:1! "Vyšel nám signál z rohu, který jsme cvičili celý týden. Dobře jsme to sehráli už v prvním poločase, ale tam jsme to ještě proběhli. U mého gólu už to bylo všechno v pořádku," konstatoval na pozápasové tiskovce Antonín Růsek. 

Sigma po vyrovnání ucítila šanci. Další tvrdá Růskova střela ale bydla zablokovaná. Naopak v 72. minutě se musel vytáhnout Macík v olomoucké brance Matúš Macík, který vytěsnil konečky prstů Mosquerovu střelu.

Růsek, který po gólu ožil, to pak zkoušel i ze střední vzdálenosti. Ovšem rána skončila nad břevnem.

Antonín Růsek | Foto: sigmafotbal.cz

V nervózním závěru se oba týmy snažily strhnout výhru na svoji stranu, ale žádnou ze slibně rozjetých akcí nedohrály až ke gólu.

Sigma Olomouc tak i podruhé v sezóně obrala Viktorii Plzeň o body. Po listopadové remíze 0:0 v Doosan areně tentokrát uhrála plichtu 1:1.

Hodnocení trenéra Václava Jílka: „Mám radost z toho, že se nám podařilo zvrátit vývoj utkání. Musím poděkovat divákům. Byť jich tady nebylo tolik, kolik bych čekal, tak si myslím, že vytvořili velmi dobrou kulisu a ve druhé půli nám hodně pomohli. Za to jim patří velký dík. Co se týče zápasu, první poločas byl z naší strany velmi špatný. Byli jsme málo odvážní, předvedli jsme málo kvality, příliš jsme ztráceli míče. Potom se složitě hraje s Plzní, když neudržíme míč nahoře. Obraz hry se změnil až po inkasované brance. Hráči odhodili strach, dostali jsme se do fáze, kdy nemáme co ztratit. Poté jsme ukázali velmi dobrý charakter a vyrovnání jsme si zasloužili. Nakonec si myslím, že jsme měli i více zajímavých situací… ne finálních, ale předfinálních, které jsme mohli vyřešit lépe.“

SK Sigma Olomouc – FC Viktoria Plzeň 1:1 (0:0)

  • Branky: 66. Růsek - 57. Beauguel.
  • Rozhodčí: Hocek – Hájek, Šimáček – Kocourek (video). ŽK: Růsek – Kopic, Čermák. Diváci: 4078.
  • Sigma: Macík – Zahradníček (60. Chvátal), Hubník, Jemelka, Vepřek – Breite, Greššák (83. Beneš) – Navrátil (60. Zifčák), Růsek (90.+1 Slaměna), Daněk (60. Zmrzlý) – Chytil. Trenér: Václav Jílek.
  • Plzeň: Staněk – Holík (77. Řezník), Eduardo, Hejda, Havel – Kopic (77. Trusa), Kalvach, Čermák (81. Káčer), Mosquera – Chorý, Beauguel (77. Šulc). Trenér: Michal Bílek.

Příští týden se tým trenéra Jílka vydá do Mladé Boleslavi, kde se ve 29. kole představí proti Hradci Králové. Hrát se bude 17. dubna od 17:00.

Zdroj: sigmafotbal.cz

Historicky první gól Sigmy padl také při remíze 1:1

Zajímavé je, za jakých okolností se narodil úplně první prvoligový gól Sigmy Olomouc. Stalo se tak v neděli 22. srpna 1982, kdy klub s názvem TJ Sigma ZTS Olomouc hostil slovenského soupeře TJ Plastika Nitra. Byly to první okamžiky olomouckých fotbalistů v nejvyšší československé lize. Před plným stadionem, tehdy ale ještě výrazně jiným než je ten dnešní, sehráli Hanáci s Nitrou remízu 1:1. 

Branku Olomouce dával v 59. minutě záložník Jiří Navrátil. Sigma měla jasnou převahu, jen poměr rohových kopů tehdy byl 18:4, ale nakonec zkušenější Nitra pár minut před koncem srovnala na 1:1. Střelec první branky jinak k velkým kanonýrům nepatřil, za svůj úkol považoval spíše vypracovávat šance pro druhé.

V rozhovoru pro web Sigmy mimo jiné zavzpomínal na tehdejší fantastickou návštěvnost, kdy stadion býval vždy plný. Než postoupila Sigma do první ligy, na Moravě se hrál vrcholový fotbal jen v Ostravě a Brně. "Proto pak tehdy chodilo na fotbal tolik lidí, když jsme hráli doma, tak lidé viseli na stromech. To bývaly narvané stadiony, hodiny před zápasy bývala mračna lidí," uvedl první ligový střelec Sigmy Olomouc Jiří Navrátil. To je ostatně vidět i na archvním snímku z prvního zápasu. Stadion tehdy měl jen jednu tribunu a jinak dřevěné ochozy.   

Trenérem Sigmy byl v onom ročníku 1982/83 Vlastimil Zeman a Olomouc po tomto premiérovém ročníku na jeden rok znovu spadla do druhé ligy.  



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty