Kraj zveřejnil reakci na špatné výsledky auditu Správy silnic. Zatím je poměrně mírná

Správa silnic Olomouckého kraje (SSOK) bude při hledání dodavatelů zakázek ve větší míře zveřejňovat svoje poptávky a oslovovat více firem. Upraví také vnitřní předpisy a vyřeší střet zájmu u několika zaměstnanců. To je dosavadní výsledek jednání špiček Olomouckého kraje po seznámení s nelichotivými výsledky auditu organizace, která se stará o krajské silnice.

Ilustrační foto: google maps streetview

V reakci na výsledky několikaměsíčního forenzního auditu, který v organizaci zkoumal veřejné zakázky za období 2015 - 2020, o tom rozhodla Rada Olomouckého kraje. Hejtmanství audit zadalo v souvislosti s informacemi vyplývajícími z kauzy takzvaného Faltýnkova deníčku. V celé věci navíc před časem podalo i trestní oznámení.

„V SSOK nyní přijímáme opatření, díky kterým výrazně navýšíme transparentnost při zadávání veřejných zakázek. Všechny zakázky, včetně zakázek malého rozsahu, přesuneme do elektronického prostředí, oslovovat se bude více potenciálních dodavatelů a výzvy budou zveřejňovány na internetu. Přímé zadání malých zakázek se bude vždy opírat o řádný průzkum trhu. Nově SSOK zavede také dynamický nákupní systém na dodávky pohodných hmot či náhradních dílů a minimalizuje využívání tzv. užšího řízení,“ uvedla radní pro oblast transparence Zdeňka Dvořáková Kocourková.

Podle auditu by bylo vhodné upravit i strukturu organizace. Auditoři upozornili rovněž na možný střet zájmů některých zaměstnanců. Ti podnikají v podobných oborech jako samotná SSOK. Její vedení proto dostalo za úkol zavést taková opatření, aby střetům aktivně předcházelo. Podle našich informací není ale propouštění zřejmě na pořadu dne, opatření mají být jiného charakteru.  

„Audit nám ukázal, na co se máme do budoucna zaměřit, a jak fungování SSOK vylepšit. Na podněty budeme samozřejmě reagovat a využijeme je ve prospěch celého Olomouckého kraje,“ dodal náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Zácha.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty