Poslanec Major: Snad už všichni procitli z ruských lží. Bombardovat sídliště je zločin!

ROZHOVOR | Martin Major, poslanec z Olomouce, je v Poslanecké sněmovně členem výboru pro bezpečnost. Obrátili jsme se na něj proto s několika otázkami ohledně aktuální válečného dění na Ukrajině.

Z jednání výboru pro bezpečnost | Foto: M. Major

Jste členem výboru pro bezpečnost. Je ruská agrese na Ukrajinu a reakce na ni dnes hlavním tématem jednání?

Samozřejmě. Vždyť se dá bez nadsázky říct, že jsme se dnes probudili do úplně jiného světa, než ve kterém jsme včera usínali. Výbor pro bezpečnost proto zařadil dnes ráno na své jednání mimořádný bod k aktuální situaci na území Ukrajiny. V 16 hodin se pak sejde k mimořádnému jednání Poslanecká sněmovna, kdy jediným bodem jednání je ruská a běloruská agrese na Ukrajině.

Jaké kroky vlastně může podniknout poslanecká sněmovna?

Poslanecká sněmovna vyzve na základě doporučení našeho výboru Vládu České republiky k přijetí nejtvrdších možných opatření vůči agresorům. Současně dnes výbor pro bezpečnost doporučil Poslanecké sněmovně, aby po vládě žádala úpravu rozpočtu s cílem zvýšit obranyschopnost naší země. Tento požadavek v současné situaci já rozhodně podporuji.

Podpořil byste v sankcích proti Rusku zablokování jeho přístupu do mezinárodního bankovního systému SWIFT?

Sankce musí být tvrdé a pro ruské vládce bolestné a účinné. V každém případě je nutné odstřihnout agresora od systému SWIFT, což mu velmi zkomplikuje jakékoliv obchodování v globálním měřítku, a zavést vůči němu úplné obchodní embargo.

Máte nějaké informace o aktuálním vývoji na Ukrajině? Z obou stran teď přichází pochopitelně dost rozporuplné zprávy.

Mám stejné informace jako veřejnost. Musím zdůraznit, že za hanebnost a zločin nejhrubšího zrna povazuji použití neřízených střel v obydlených oblastech. Jejich užití je i ve válce považováno za válečný zločin! Doufám, že všichni už procitli z ruských lží. Bombardované území je přibližně 70 kilometrů od hranic se Slovenskem, není to kdesi daleko, že by se nás to netýkalo. Východní slovenské hranice jsou od rána plné ukrajinských občanů, kteří se chtějí dostat do bezpečí. Tohle je skutečně šílená, zlovolná a zločinná agrese, která prezidentu Putinovi nesmí jen tak projít.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty