Starobylý hřbitov na Svatém Kopečku dostal nové kvalitní chodníky

Zcela nové dlážděné i mlatové chodníky už mohou využívat návštěvníci hřbitova v městské části Svatý Kopeček. Opravami prošly cesty a chodníky jak ve staré, tak i v nové části svatokopeckého hřbitova.

Foto: olomouc.eu

Stavební ruch, který trval zhruba dva týdny, utichl. Veškeré práce probíhaly v režii příspěvkové organizace Hřbitovy města Olomouce a vyžádaly si celkové náklady zhruba sto tisíc korun. „Podařilo se nám vše opravit ještě za příznivého počasí. Nové povrchy chodníků a cest ocení jistě návštěvníci především v nadcházejícím deštivém a dušičkovém období,“ je přesvědčen Ladislav Šnevajs, ředitel Hřbitovů města Olomouce.


Na Svatém Kopečku se tak díky těmto aktuálně hotovým opravám podařilo finálně dokončit druhou etapu stavebních prací, které se týkaly rekonstrukce cest hřbitova. „Ta první proběhla už v loňském roce,“ upřesnil ředitel hřbitovů Šnevajs.

Hřbitov na Svatém Kopečku má spojitost s dávnou tragédií, při které dne 28. září roku 1705 v poutním domě uhořelo nebo se udusilo 121 poutníků. Těla některých zemřelých si převzali pozůstalí. Velká část obětí požáru, údajně 96 těl, ale byla pohřbena v hromadném hrobě v lese.

Ještě téhož roku bylo místo pohřbu většiny obětí uznáno za příležitostný hřbitov. Roku 1718 byla nad šachtou s ostatky uhořelých postavena barokní kaple (na snímku vpravo), původně zasvěcená zřejmě Panně Marii, později svaté Barboře. Nad oltářem býval obraz ubohých duší, dost možná jako poukaz na oběti požáru.

Kolem kaple byl pak v roce 1784 založen řádný a zídkou ohrazený hřbitov, který slouží k poslednímu odpočinku obyvatel Svatého Kopečka dodnes. Okolo malebné kaple jsou pohřbeny různé významné osobnosti církevního života, na hřbitově našlo místo posledního odpočinku i několik desítek sester premonstrátek.

Nyní tedy získal památný svatokopecký hřbitov nové chodník. 

Foto: olomouc.eu a Rej.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty