Strom už svítí a jmenuje se Perníček! Olomoucké Vánoce 2022 mohou začít!

Už týden zdobí olomoucké Horní náměstí, ještě něco mu ale přece jen chybělo. Patnáctimetrový vánoční strom se v neděli večer slavnostně rozzářil a také dostal jméno. Se svým návrhem Perníček a krásným výtvarným zpracováním v letošní soutěži o pojmenování vánočního stromu vyhrály děti ze školní družiny ve Slavoníně.

Foto: olomouc.eu/ Radka Štědrá

„Vybrat vítězný návrh je rok od roku těžší. Už loni jsme informovali o rekordním počtu návrhů, které se nám do soutěže sešly, a letos jich opět bylo ještě víc. Děti nám poslaly celkem 407 výtvarných návrhů a já jim i paním učitelkám, vychovatelkám i maminkám, které dětem třeba pomáhaly, moc děkuji. Soutěž o pojmenování našeho vánočního stromu má už sedmnáctiletou tradici a za tu dobu si ji Olomoučané moc oblíbili. A tradice k Vánocům patří, stejně jako dobré skutky, které nejsou cizí ani letošním vítězům,“ míní primátor města Olomouce Mirek Žbánek.

Děti ze školní družiny ve Slavoníně totiž výtvarný návrh připravovaly v rámci projektu Den laskavosti a rozhodly se svou výhru, tedy vánoční filmové představení v kině Metropol, předat Domovu pro matky s dětmi.

Druhé místo v soutěži tentokrát patří dětem z druhého oddělení školní družiny ZŠ Rožňavská, třetí místo pak dětem ze ZŠ Komenium.

„To množství dětských návrhů nás opravdu těší a byla by škoda, kdyby měly zůstat jen u nás na oddělení kultury. Rozhodli jsme se proto ty nejzdařilejší z dětských nárhů vystavit v Galerii Moritz, kde si je budou moci lidé prohlédnout zhruba od začátku prosince,“ říká Lucie Rozbořilová z oddělení kultury, u které se všechny návrhy do soutěže každoročně schází.

Kromě laskavého daru vítězů má však letošní soutěž ještě jednu zajímavost. I tento rok se totiž v soutěži odrazila aktuální situace. A tak zatímco v minulých letech padalo mnoho návrhů na jméno spojených s covidem, tentokrát jeden z návrhů na pojmenování vánočního stromu zaslala jednadevadesátiletá paní s přáním, aby se letošní vánoční stromeček v Olomouci jmenoval Mír.

Slavnostním rozsvícením vánočního stromu v neděli oficiálně začaly olomoucké Vánoční trhy, ačkoliv první stánky měly otevřeno už od pátku. Potrvají do 23. prosince.

Celý program Vánočních trhů najdete na webu www.vanocnitrhy.eu nebo zde




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty