Olomoucké Poděbrady se mění: staré stavby bourají, nové přibývají

Nejoblíbenější přírodní koupaliště u Olomouce láká lidi ke koupání i k procházkám už desítky let. Letos tady bude opět hodně nového a naopak něco starého odsud nadobro zmizí. Dodejme, že konečně, protože to byla už docela ostuda.

Nová terasa nad upraveným břehem Poděbrad. / Foto: Rej.cz

Nejoblíbenějším místem Poděbrad je asi restaurace Terasa a její bezprostřední okolí. Ta se v posledních letech díky provozovateli Jiřímu Holubovi mění opravdu výrazně. Zvládla i loňský požár, z nějž se i díky pomoci fanoušků rychle otřepala a dnes je ještě lepší než dřív. Díky rozvolnění protiepidemických opatření si už teď můžete vyzkoušet nové posezení na hlavní venkovní terase. K ní přibyla jedna velká dlážděná terasa ze strany od příchozí cesty a úplně nová parádní dřevěná terasa nad pláží. Nad pláží je i profesionálně upravený břeh ve stylu okrasných skalek. 

Poblíž restaurace je funkční dětské hřiště, které má letos opět nové herní prvky, jen o kousek dál je nové oficiálně povolené ohniště, kde si návštěvníci mohou v klidu a zcela beze strachu před pokutou (pohybujeme se přece v CHKO Litovelské Pomoraví) opéct špekáčky. Provozovatel restaurace se stará i o pravidelné sečení trávníků, takže jakmile přijde trochu teplejší počasí, dá se krásně relaxovat na dece v trávě. Vody v jezerech je letos po srážkově nadprůměrných měsících víc než obvykle, klasická obvyklá cesta okolo pláží je dnes pod vodou.

Kromě vybudování nových teras či třeba krytého stanoviště na odpadní kontejnery z Poděbrad i něco zmizí. Budou to zděná torza převlékáren a toalet ze 70. let minulého století. Během letošní sezony budou tyto v zeleni ukryté ruiny zbourány a prostor vyčištěn.

Složité majetkoprávní vztahy znamenají, že o fungování celých Poděbrad musí rozhodovat společně Agentura ochrany přírody a krajiny, respektive CHKO Litovelské Pomoraví, obec Horka nad Moravou, majitelka části pozemků Eva Sedláčková a také město Olomouc, které zde sice nevlastní nic, ale protože sem vysílá nejvíc návštěvníků, plánuje prý přispívat na úhradu svozu odpadu. Město také formou dotace přispělo na stavbu některých herních prvků na dětském hřišti.

Poděbrady zůstávají přírodě blízkou rekreační zónou, takže zde nikdy nebudou atrakce typu tobogány, kolotoče a diskotéky. Olomoučanům to ale nevadí. Olomoucké Poděbrady mají i tak příznivců dost a stále jich přibývá. Je tady prostě velmi příjemně.

Břehy Poděbrad se po vydatných srážkách trochu posunuly. / Foto: Rej.cz

U restaurace je nová dlážděná terasa. / Foto: Rej.cz

Torza starých staveb letos konečně zmizí. / Foto: Rej.cz

Torza starých staveb letos konečně zmizí. / Foto: Rej.cz

Nábřeží Poděbrad dnes vypadá mnohem příjemněji. / Foto: Rej.cz

Plocha jezera se letos trochu zvětšila... / Foto: Rej.cz

Hřiště nabízí nové herní prvky... / Foto: Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty