Drony zachraňují a pomáhají s obnovou území. Hasiči musí posilovat i posttraumatický tým

Třetí týden po příchodu ničivých povodní začíná pro hasiče opět prací v terénu. Na Jesenicku pokračují v náročných stabilizacích budov. Celkově společně se speciálně vycvičenými hasiči z odřadů zabezpečili už 14 objektů. Snahou je nemovitosti zachránit, pokud to umožní jejich stav. Proto spolupracujeme se statikem. Hasičům pomáhají také drony.

Hasičům pomáhají při práci v postižených oblastech i drony | Foto: HZS Olomouckého kraje

"Od počátku povodní využíváme v území bezpilotní letouny. V první fázi nám drony pomáhaly dodávat data potřebná k řízení zásahu i k vyhledávání lidí při jejich záchraně. Nyní byl na Jesenicko vyslán speciálně sestavený odřad dronové služby HZS ČR, který bude pracovat na tvorbě ortofotomap a 3D modelu povodní zasaženého území, což zužitkují místní samosprávy a štáby krizového řízení," říká tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová. .

Mapu lze využít například jako podklad při obnovovacích pracích a obnově inženýrských sítí. Pomocí prostorového snímání dat je možné získat informace o objemu provizorních deponií a centrálních skládek. Data je možné sdílet s jednotlivými obcemi s rozšířenou působností.

https://www.hzscr.cz/clanek/hasicska-dronova-sluzba-zmapuje-povodnemi-zasazena-uzemi-ve-3d.aspx

Odřad tvoří deset příslušníků z Generálního ředitelství HZS ČR, HZS Středočeského kraje, Zlínského kraje a Jihomoravského kraje.

Nakladače pomohou s odvozem odpadu

Pokračuje i nakládání a odvoz odpadu, v čemž hasičům pomáhají sklopné Tatry záchranného útvaru. V pondělí posílila také hasičská flotila Bobcatů – pásových nakladačů, které spolu s nákladními vozidly usnadní odvoz sutin, naplavenin a dalších materiálů na jednotlivá deponia.

V tuto chvíli pracuje v zasaženém území na třicet různých typů nakladačů. Ve spolupráci se záchranným útvarem také na jednotlivých deponiích hasiči připravují a rozšiřují podloží. K práci se využívá také sací bagr, který pomáhá ze sklepů odstranit velké množství naplaveného bahna. Pokračuje také odčerpávání zaplavených studní.

Psychologická pomoc je mimořádně potřebná

"Rozšiřujeme také tým psychologů a interventů, který poskytuje první psychologickou pomoc a krizové intervence. Spolupracujeme s neziskovými organizacemi, které do terénu vysílají své interventy, a to: Středisko sociální prevence, Univerzita Palackého v Olomouci, Maltézská pomoc, Český červený kříž, Charita ČR a Slezská diakonie. Spolupracujeme rovněž s Člověkem v tísni," upozorňuje Lucie Balážová.


V Písečné technici skupiny ČEZ o víkendu odstranili z řeky Bělé postupně vyvrácené sloupy elektrického vedení. Díky tomu teď hasiči mohli s pomocí těžké techniky nahradit chybějící komunikaci navážkou, a tak zbudovat provizorní cestu k rodinným domům, které zůstaly po povodni odříznuté. Spolu se záchranným útvarem odstraňují další zřícené lávky a mosty. O víkendu se takto postarali třeba o most v Písečné. Video si můžete pustit zde: https://x.com/zuhzscr/status/1840698103457878459




INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1