Další útok na památník Rudé armády u parku: pomalovali komunistické symboly

Už letos v březnu někdo poškodil Památník osvobození neboli Památník Rudé armády v Havlíčkově ulici. Před pár dny se to zopakovalo. Tentokrát pachatel nekreslil hákové kříže, ale barvou zamaloval sovětský komunistický znak z doby druhé světové války.

Foto: Policie ČR

V pátek 23. září zahájili olomoučtí policisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci proti dosud neznámému pachateli. Ten v minulém týdnu někdy ze čtvrtka na pátek poškodil v olomouckém parku památník osvobození a to tak, že jej na pěti místech posprejoval zlatou barvou. Způsobená škoda nebyla prozatím vyčíslena.

V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli v krajním případě až tři roky za mřížemi.

V březnu byl památník v Havlíčkově ulici, tvarově připomínající větší barokní Sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí, pomalován hákovými kříži. Pachatel tehdy nebyl dopaden. Jeho sdělení ale většina lidí interpretovala tak, že jde o reakci na ruské vojenské napadení Ukrajiny. Totéž vysvětlení se nabízí dnes. Dodejme, že odstranění černé barvy z pískovcového pomníku bylo při jarním útoku velmi náročné. 

Památník Rudé armády nebo také Památník osvobození v Olomouci je prvním architektonickým dílem ve stylu socialistického realismu na území Československa. Byl odhalen už 15. července 1945, jen 68 dní po konci druhé světové války. Jeho autorem je olomoucký architekt Jaroslav Kovář mladší. Na stavbu památníků se skládali Olomoučané. Původně měl prý stát na místě červeného kostela, který jakožto svatostánek německých evangelíků neměl v poválečné Olomouci žádnou ochranu. Pomník má tvar obelisku s šestihrannou základnou. Na jeho vrcholu se nachází rudá pěticípá hvězda, dříve podsvícená neonem.

Tvar pomníku byl i podle vyprávění achitekta Jaroslava kováře inspirován barokním sloupem Nejsvětější Trojice na Horním náměstí.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty