Jubilejní 40. ročník festivalu Prix Bohemia Radio odstartoval. Mirai a další hosté přilákali davy

V Olomouci včera začal mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, jehož pořadatelem je Český rozhlas. Od neděle 13. října do čtvrtka 17. října 2024 nabízí soutěžní přehlídka to nejlepší z rozhlasové tvorby za uplynulý rok. Během poslechových dní se rozhodne o vítězích v rámci kategorií Dokument, Reportáž, Drama a Podcast. Po celou dobu festivalu je pro návštěvníky opět připraven bohatý kulturní program.

Mirai Navrátil a další hosté přilákaly na zahájení rozhlasového festivalu spoustu lidí | Foto: Jiří Šeda

Letošní jubilejní ročník představí v pondělí šest finálových příspěvků soutěžní kategorie Dokument, v úterý čtrnáct děl sekce Reportáž, ve středu pět rozhlasových ukázek kategorie Drama a ve čtvrtek deset děl z nejnovější sekce Podcast. V rámci této kategorie bude letos poprvé udělena i Cena posluchačů.

„Srdečně všechny zvu na jubilejní 40. ročník festivalu Prix Bohemia Radio. Věřím, že letos nás čeká spousta kvalitních soutěžních příspěvků, které si budou moci návštěvníci poslechnout, a těším se na mimořádně nabitý doprovodný program plný zajímavých akcí. Soutěžícím přeji hodně štěstí a všem návštěvníkům ať zažijí skvělou atmosféru festivalu v historickém městě Olomouci,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Slavnostní zahájení 40. ročníku Prix Bohemia Radio se uskuteční v pondělí v sídle Českého rozhlasu Olomouc v Pavelčákově ulici. V průběhu večera generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral přizve do Síně slávy další výraznou osobnost rozhlasové historie a prezident Herecké asociace Ondřej Kepka udělí Cenu Thálie herci Vladimíru Javorskému za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře. Slavnostní zahájení festivalu odvysílají stanice Český rozhlas Dvojka a Český rozhlas Olomouc.

Foto: Jiří Šeda

Vedle veřejných poslechů finálových soutěžních příspěvků je pro návštěvníky připraven pestrý doprovodný program. V pondělí proběhne veřejné natáčení podcastu Na Východ!, na které naváže diskuze s tvůrci Josefem Pazderkou a Ondřejem Soukupem.

Další festivalový den se milovníci divadla mohou těšit na představení Ošklivec v Moravském divadle Olomouc. Inscenaci pražského Činoherního klubu bude předcházet vernisáž výstavy Neviditelný herec století, která potrvá až do konce listopadu.

Foto: Jiří Šeda

Středeční festivalový program zpestří zábavná road show Aleše Cibulky Rozhlas jede za Vámi konající se nedaleko Olomouce, v městském kulturním centru ve Šternberku. Večerní show se zúčastní známé tváře v podání Igora Bareše nebo Dalibora Gondíka, a mimo jiné také generální ředitel ČRo René Zavoral. Kromě toho se bude večer v Jazz Tibet Clubu konat populární akce Podcast Session, kde se již tradičně představí trendy a novinky ze světa podcastů v interaktivní show s návštěvníky. Na akci vystoupí tvůrci z podcastů Buchty čtou, Čelisti nebo Rozluštěné záhady.

Doprovodný program festivalu zakončí zábavný rozhlasový pořad Humoriáda na cestách s Naďou Konvalinkovou, Uršulou Klukovou a Josefem Fouskem. Celý festival pak uzavře slavnostní zakončení, na kterém odborná porota vyhlásí tři nejlepší příspěvky v každé kategorii. Program slavnostního večera odvysílají stanice Český rozhlas Vltava a Český rozhlas Olomouc.

Více informací o jubilejním 40. ročníku Prix Bohemia Radio najdete na www.prixbohemiaradio.cz

Foto: Jiří Šeda

Foto: Jiří Šeda




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1