Festival se poprvé uskuteční letos v srpnu a září na pěti místech Olomouckého kraje a už nyní budí pozornost široké veřejnosti i odborníků z oblasti gastronomie, turismu a regionálního rozvoje. Jeho start se plánuje v neděli 17. srpna v Kolářových sadech v Prostějově.
„Jsem velmi rád za tuto novou aktivitu. Náš kraj nabízí v oblasti gastronomie celou řadu výborných podniků i produktů. Gastrofestivaly budou skvělou příležitostí, kde lidé mohou vše ochutnat, vyzkoušet a strávit příjemný čas s rodinou nebo přáteli. Jako bonus si odnesou i dobré rady pro zdravý životní styl,“ uvedl hejtman Ladislav Okleštěk.
„Chutě kraje nejsou jen o jídle – i když právě to bude v hlavní roli. Festival nabídne ochutnávky tradičních i moderních pokrmů z kvalitních místních surovin, prezentaci regionálních značek, farmářů, řemeslných výrobců a gastropodniků. Návštěvníci tak budou mít možnost poznat chuťový potenciál našeho kraje v celé jeho pestrosti,” doplnil Radek Stojan, ředitel pořádající Centrály cestovního ruchu Olomouckého kraje.
Program pro malé i velké
Kromě gastronomických zážitků bude připraven i bohatý doprovodný program: hudební a kulturní vystoupení, dětská zóna, ochutnávky jídel, ukázky z gastronomie historických vojenských kuchyní nebo vzdělávací část o zdravém životním stylu ve spolupráci se strategií Olivie.
Festivaly bude provázet herečka a moderátorka Markéta Hrubešová, která je dlouhodobou propagátorkou kvalitní gastronomie a lokálních surovin. Návštěvníci se mohou těšit například na foodbloggera Lukáše Hejlíka, herce a kuchaře Ivana Vodochodského, zpěvačku Ilonu Csákovou, regionální foodbloggery, kouzelníky, bublináře nebo kuchaře z předních restaurací.
Festivalové zastávky
Každá z festivalových zastávek bude mít vlastní jedinečnou atmosféru. Přijďte si užít regionální chutě i program vždy od 10:00 do 18:00 hodin, s výjimkou Náměště na Hané, kde festival bude probíhat v čase od 10:00 do 19:00 hodin společně s dožínkami.
- 17. srpna – Prostějov, Kolářovy sady
- 24. srpna – Jeseník, Smetanovy sady
- 6. září – Náměšť na Hané, areál zámku
- 14. září – Šumperk, Sady 1. máje
- 21. září – Přerov, Park Michalov
Co vás čeká na prvním zastavení turné v Prostějově?
Těšit se můžete na rozhovor a autogramiádu Lukáše Hejlíka, pastrami od Petra Heneše z Long Story Short, gastro influencery např. Bohyně kuchyně, koncert Ilony Csákové a řadu stánků s delikatesami – od husích specialit, makrel, pštrosa až po neapolskou pizzu či regionální piva a vína.
To ale není vše. Čeká vás také například kouzelník, bublinová show, soutěže pro děti i gastro show s ochutnávkami. Celým dnem vás bude provázet herečka a také autorka řady kuchařek Markéta Hrubešová.
Festival vznikl s jasnou vizí: posílit regionální identitu v Olomouckém kraji, podpořit lokální výrobce a oživit cestovní ruch. Zaměřuje se na propojení podnikatelů, kulturních a zájmových spolků, lázeňských institucí i jednotlivců a podniků, které mají chuť představit své produkty a nápady široké veřejnosti.
Kromě propagace lokálních specialit má akce za cíl také zvýšit zájem o zdravý životní styl, udržitelné stravování a místní produkty.
Více informací najdete na webu www.chutekraje.cz