V Olomouci nastává renesance pohřbů do země. Osvícený přístup města chválí i odborníci

V Olomouci nyní budou častěji probíhat pohřby do země. Jedná se o těla těch zemřelých, kterým město zajišťuje pohřbení. Rozhodli o tom olomoučtí radní, když schválili návrh dokumentu Změna organizace sociálních pohřbů. Novinku z Olomouce chválí i ministerstvo pro místní rozvoj.

Hřbitov na Nové Ulici | Foto: Ladislav Šnevajs

Osamělí zemřelí, lidé bez příbuzných, přátel či osob blízkých, zkrátka všichni ti, jimž město v souladu se zákonem o pohřebnictví vypraví pohřeb, spočinou v nově upravované části pohřebiště Nová Ulice, kde vniká sekce přírodních hrobů.

Prostor poskytne důstojné zázemí pro pořádání obřadů posledního rozloučení a zároveň se stane územím, kde bude možné ukládat těla zemřelých do prohloubených kopaných hrobů bez okázalých a přísně vymezených náhrobků. Jednotlivé hroby budou porostlé travou, volně splynou s okolím a jména zemřelých budou připomínat jednoduché tabulky z přírodních materiálů umístěné v okolí hrobů tak, jak tomu bývá u vsypových louček. Na tomto přírodním území se k vyhloubení hrobů nebude využívat bagr ani rypadlo, ale práce obstará šest vyškolených hrobníků, zaměstnanců Hřbitovů města Olomouce, příspěvková organizace.

Cena žehů šplhá vzhůru

Na území statutárního města Olomouce zemře ročně zhruba 35 osob, ke kterým se nepřihlásí nikdo, kdo by byl ochoten zemřelému zajistit důstojné pohřbení. Doposud město Olomouc realizovalo sociální pohřby převážně žehem, pohřbívání do země využívalo pouze v případech, kdy to vyžadoval zákon o pohřebnictví.

Od března letošního roku smluvní pohřební služba zvýšuje ceny za sociální pohřeb na částku 12 950 korun, dalších 700 korun se účtuje za vsyp na loučku. Celkové náklady se tak vyšplhaly 13 650 korun. Cena žehu se blíží částce spojené s pohřebením do země. Při ukládání těla do hrobu náklady na pohřbení totiž činí 15 350 korun. Jedná se tedy o celkové navýšení o 1700 korun za jeden pohřeb, cena za samotné zpopelnění se zvýšila z 1800 korun na 2600 korun.

Tradice i nový trend

Podle Ladislava Šnevajse, ředitele Hřbitovů města Olomouce, mají klienti Charity zájem se těchto sociálních pohřbů účastnit a přispět k naplnění smyslu zákona o „vykonání důstojného pohřbu“. Pokud někdo, například klient Charity, prokazatelně předem deklaruje, jakým způsobem chce být pohřben (kremace nebo v rakvi do hrobu) bude toto „poslední přání“ odborem sociálních věcí města respektováno. Dále se může jednat o klienty opatrovnického oddělení, nebo klienty Azylového domu, u kterých toto vyjádření vůle o způsobu pohřbu lze získat.

V této souvislosti je dobré připomenout, že obliba pohřbů do země se zvyšuje nejen kvůli rostoucím cenám žehů a návratu k místním tradicím, ale i díky málo prošlapané cestě tzv. zeleného pohřbívání.

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj (www.mmr.cz)



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1