Modrá radnice připomene modré rty. Má dnes varovat lidi před následky vážné plicní hypertenze

Bolest na hrudi při fyzické námaze, dušnost, únava, mdloby. To mohou být příznaky plicní hypertenze, tedy zvýšeného krevního tlaku v plicních cévách. Jedná se o nevyléčitelnou chorobu, kterou u nás trpí desítky tisíc lidí a na jejíž existenci pravidelně 5. května upozorňují modře nasvícené významné budovy. V Olomouci se dnes modrou rozzáří radnice.

Foto: mmol/ Jan Andreáš

Osvětová kampaň se koná každoročně u příležitosti Světového dne plicní hypertenze. Velké množství lidí postižených touto chorobou svou diagnózu totiž buď nezná, nebo se ji dozví pozdě. Lékaři proto upozorňují, že včasná diagnóza a léčba může zabránit vážným zdravotním následkům nebo i smrti.

Největší záludnost choroby podle lékařů spočívá právě v tom, že má podobné příznaky jako řada jiných onemocnění. Její důsledky jsou přitom velmi vážné. „Při plicní hypertenzi dochází ke zvýšené námaze pravé strany srdce, která se postupně zvětšuje. To může v čase vést i k selhání srdce. Zároveň se nedostatečně okysličuje krev, proto pacienti trpí dušností, únavou, nebo závratěmi a mdlobami,“ říká docent Pavel Jansa, kardiolog z II. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK v Praze. Dalšími příznaky mohou být také modré zbarvení rtů a kůže kvůli nedostatečnému okysličení krve nebo otoky kotníků a nohou. Plicní hypertenzí podle výzkumů trpí až jedno procento světové populace.

„Pacienti mnohdy přicházejí pozdě, když je choroba v pokročilém stadiu. Kvůli relativní vzácnosti onemocnění často i praktické lékaře tato možnost napadá jako poslední a pacienty léčí například na astma. Léčba je pak mnohem složitější,“ vysvětluje Pavel Jansa. Pokud nelze dušnost zdůvodnit jiným onemocněním, měl by pacient absolvovat ultrazvuk srdce a následně navštívit specialisty. Podle odhadů lékařů několik tisíc lidí o své diagnóze vůbec neví.

„Plicní hypertenze zasahuje lidi napříč populací, ale při včasném zahájení léčby mají pacienti šanci na delší a kvalitnější život. Proto je osvěta vedoucí k časnějšímu rozpoznání nemocí velmi důležitá,“ říká Dominika Carvanová ze Sdružení pacientů s plicní hypertenzí, které se připojuje k celosvětové osvětové kampani. Modře nasvícené budovy podle mají symbolizovat právě jeden z příznaků nemoci – modré rty.

V současné době jsou v Česku tři specializovaná centra na léčbu plicní hypertenze – II. interní klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, Kardiologická klinika IKEM a I. interní klinika FN Olomouc.



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1