Hasiči pomohli splnit sen. Nepohyblivého malíře dopravili na jeho výstavu na rozhledně

Jakub Hříbek je hendikepovaný výtvarník, který letos slaví významné životní jubileum. Právě při této příležitosti probíhá výstava jeho děl malovaných ústy na rozhledně Háj na Šumpersku. Hasiči pomohli hendikepovanému výtvarníkovi, aby se osobně zúčastnil vernisáže své výstavy.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Přál si, aby se mohl zúčastnit slavnostní vernisáže. Jenže jeho hendikep mu takový výstup neumožňuje. Proto šumperské hasiče oslovili Jakubovi přátelé a požádali hasiče o pomoc. Ti neváhali a s náročným výstupem talentovanému výtvarníkovi pomohli.

Jakub využívá kvůli svému hendikepu speciální vozík, který nelze přepravovat jen tak čímkoli. "Upravili jsme proto jeden z našich dopravních automobilů, naložili jsme jej a bezpečně uvnitř zajistili. Poté jsme jej vyvezli až k rozhledně. Pokračovat už jsme museli ručně a Jakuba jsme na rozhlednu vynesli. Dle slov přátel a opatrovníků si zahájení výstavy užil," popsala příběh mluvčí hasičů Lucie Balážová. 

„Moc děkuji za skvělou pomoc při dopravě Jakuba Hříbka na Háj. Pro Jakuba, který je odkázán ve všem na pomoc ostatních a přitom neztrácí svůj optimismus, byla cesta na rozhlednu nezapomenutelným zážitkem. Svěřil se nám, že mu to v hlavě zůstane už napořád. Váš profesionální postup nás nepřekvapil, práce HZS si velmi vážíme,“ poděkovala oficiálně za organizátory akce Zdeňka Daňková.

Jakub se narodil s nevyvinutými končetinami a celý život vyrůstal v domově Paprsek Olšany. Tam si v dětství všimli, že má výtvarný talent a podařilo se pro něj získat stipendium celoevropské organizace, která podporuje podobně hendikepované výtvarníky. Součásti stipendia je i lektorka, která rozvíjí jeho výtvarné vlohy. Kuba se účastní společných výstav UMÚN (umělci malující ústy a nohama) zejména v ČR, ale byl už i za hranicemi, vystavuje také samostatně. Jednu z prvních výstav měl v šumperské knihovně.

Foto: HZS Olomouckého kraje


Foto: HZS Olomouckého kraje



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
Chata Kouty