Ján Kadlec zemřel. Další zasvěcený znalec historie Olomouce a regionu navždy odešel

Historik, publicista, spisovatel, předseda Vlastivědné společnosti muzejní a hlavně velký znalec Olomouce. Ján Kadlec, výborný a zasvěcený průvodce po minulosti Olomouce a celé střední Moravy, v pondělí 6. září navždy odešel.

Ján Kadlec / Zdroj: archiv Ceny města Olomouce

"Dnes odešel vzácný človĕk. Honza Kadlec. Jsem velmi zarmoucená. Co všechno dĕlal a co udĕlal pro Olomouc je na hodnĕ dlouhý příbĕh. Nositel Ceny mĕsta. Předseda Vlastivĕdné společnosti muzejní. A taky místopředseda našeho spolku Muzeum Olomoucké pevnosti. Znali jsme se dlouho, skoro padesát let, pracoval s mým tatínkem. Už jako malé mi vyprávĕl o Olomouci. A pak jsme se v roce 2007 sešli u projektu obnovy Korunní pevnůstky, z toho mĕl velkou radost," napsala dnes večer Markéta Záleská, která právě s Jánem Kadlecem realizovala velkolepý projekt Muzea olomoucké pevnosti a obnovu barokní Korunní pevnůstky. 

Ján Kadlec se narodil 18. 12. 1949 v obci Kalinkovo na Slovensku. Dětství prožil v Jiříkově na Sovinecku. Teprve v šestapadesáti letech vystudoval na Filozofické fakultě Univerzity Palackého obor Archivnictví. V letech 1990 až 1992 byl poslancem České národní rady. Od roku 2010 byl předsedou Vlastivědné společnosti muzejní v Olomouci a místopředsedou správní rady občanského sdružení Muzeum Olomoucké pevnosti. V roce 2015 obdržel Cenu města Olomouce. Lidé jej znali z působení v Českém rozhlase Olomouc v pravidelném pořadu Němí svědci historie. V něm hovořil o památkách Olomouce a obcí na střední Moravě. Specialitou historika Kadlece byl styl vyprávění i zájem o drobné památky, které jsou jinak často přehlíženy. Olomoučané jej znali i jako výborného průvodce po historických místech Olomouce. Byl také autorem publikací Olomoucká předměstí a jejich drobné památky (2008), Paměť hanácké krajiny (2010) a Moravskou cestou po technických památkách: od Bouzova přes Litovel k Olomouci (2011).

Poslední rozloučení s Jánem Kadlecem se odehraje ve čtvrtek 10.40 v olomouckém krematoriu.

V nedávné minulosti bohužel ztratila Olomouc více velkých znalců své minulosti, ať už to byli skvělí historici Milan Tichák a Miloslav Čermák nebo například významný olomoucký archeolog Vít Dohnal. 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty