K čemu bude opuštěná stavba v Hejčíně? Vznikne tady archiv, kulturní centrum či něco jiného?

Bývalá budova přírodovědecké fakulty v Hejčíně je dlouhodobě nevyužitá nemovitost. Vystavěla ji univerzita, dnes patří městu, které pro ni nemá využití. „V průběhu posledních tří let jsme její osud řešili opakovaně, ale zatím zůstává nedořešen. Nyní slouží jako cvičiště pro policii, která zde od masakru v Uherském Brodu před necelými sedmi lety trénuje, jak zasahovat v podobných situacích,“ uvedl primátor Mirek Žbánek. Nyní se o jejím osudu znovu jednalo.

Bývalá budova přírodovědecké fakulty patří k největším nevyužitým objektům ve městě. | Foto: FB stránka Mirek Žbánek - primátor Olomouce

Využít budovu bývalé Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Tomkově ulici v Olomouci – Hejčíně jako kulturně komunitní centrum? Odpověď na tuto otázku hledali iniciátoři debaty, studenti architektury, magistrát města Olomouce, coby vlastník objektu a zástupci Olomouckého kraje. Setkání se uskutečnilo v prostorách Muzea umění v Olomouci.

Město si může budovu nechat pro sebe

Budovu v Tomkově ulici před deseti lety opustili olomoučtí přírodovědci a od té doby je objekt prázdný, kromě občasných polcejních cvičení (foto vlevo) se tu nic neděje. O objekt mají zájem nejrůznější instituce, organizace, ale i soukromí developeři a investoři.

Město ale podle primátora jeho prodej momentálně neplánuje. „Momentálně totiž tvoří jakousi územní rezervu, kterou můžeme v případě potřeby využít,“ vysvětluje primátor.

„O objekt mají zájem také zástupci kulturních a kreativních průmyslů z Olomoucka a pořád je ve hře i varianta, že ho využije město. Dlouhodobě totiž řešíme problém chybějících administrativních prostor nebo umístění městské spisovny a archivu,“ doplnil primátor Žbánek.

O všech variantách využití se jednalo právě na posledním setkání všech zainteresovaných před týdnem.

Sociální hub pro kulturní spolky a neziskovky

Loňská soutěž mladých architektů probudila zájem a nastartovala další aktivity. „Na tuto akci navazuje naše iniciativa, která se pokouší najít cestu k projektu, jehož realizace by nebyla utopická a přinesla jak uměleckému, kulturnímu či neziskovému sektoru ale i širší olomoucké veřejnosti užitek,“ uvedl David Bartoš, jeden z iniciátorů setkání.

Zástupci Olomouckého kraje na setkání uvedli, že hejtmanství by podobný projekt mohlo podpořit. „Od některých neziskových organizací ze sociální oblasti už delší dobu vnímáme potřebu stabilního zázemí, které by jim dalo dlouhodobou jistotu a perspektivu. Proto hledáme vhodný objekt pro jakýsi „sociální hub“, centrum, kde by tyto organizace mohly získat stabilní cenově přijatelný nájem jak výlučně užívaných prostor, tak i sdílené coworkingové zasedačky, školící místnosti nebo terapeutické dílny. Objekt v Tomkově ulici by sociální neziskovky mohly společně s kulturou velmi dobře sdílet, proto jsme otevřeni další diskuzi,“ uvedl Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí. 

Jeho slova potrvdil i radní pro kulturu a památkovou péči Jan Žůrek. Podle něj lokalita Hejčín místo setkávání potřebuje a možností může být například komunitní kulturně - kreativní centrum. 

Foto: FB stránky Mirek Žbánek - primátor Olomouce a Olomoucký kraj


Z výstavy návrhů studentů architektury | Foto: FB Olomoucký kraj



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty