Pevnost poznání ukáže hady, štíry, pavouky i světlušky. Objeví se také brouk starý miliony let

Desítky nejrůznějších druhů plazů, obojživelníků a bezobratlých živočichů se o víkendu 26. a 27. března zabydlí v Pevnosti poznání, interaktivním muzeu vědy Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Již pošesté se tam koná akce Odpudiví, nebo kouzelní, která představí zvířata ze zemí blízkých, vzdálených i exotických.

Foto: Pevnost poznání UP

Lidé se mohou těšit na největšího evropského ještěra – ještěrku perlovou, nejdelšího hada České republiky – užovku stromovou a celou řadu bezobratlých živočichů – tropické šváby, brouky, dravé ploštice zákeřnice, štíry, sklípkany, suchozemské stejnonožce a mnoho dalších.

„Pokusíme se tak, i přes v lidech mnohdy vžitý odpor, ukázat jedinečnost těchto zajímavých zvířat. V rámci přednášky (Ne)zvaní hosté našich domácností nahlédneme do malého domácího safari a představíme si jeho nezvané obyvatele, kteří nám však nemusí nutně škodit,“ láká na program zoolog Pavel Javůrek, který pracuje v olomoucké zoologické zahradě.

Návštěvníci budou mít možnost zhlédnout entomologické sbírky, primárně zaměřené na druhovou rozmanitost brouků. Ty obsahují velké množství čeledí včetně těch nejstarších, které jsou na Zemi více než 300 milionů let. Dále uvidí jedny z největších brouků či brouky v jantaru starém 99 milionů let. Velkým lákadlem budou chovné kolonie světlušky větší, na kterých organizátoři provádějí odborný výzkum.

„Připravujeme ukázky metod sběru hmyzu. Od jednodušších, jako je například exhaustor či smýkač, až po například Malaiseho pasti. Návštěvníci si dále budou moci vyzkoušet prosívání zeminy a lov hmyzu,“ upřesnil program Michal Motyka z vědeckého centra CATRIN-CRH.

Akce Odpudiví, nebo kouzelní se tradičně koná v expozici Živá voda a je zdarma v rámci běžného vstupného. V chemické laboratoři se navíc uskuteční program nazvaný Chemikova šifra, kde si lidé zkusí přeměnit vodu ve víno, napsat tajný vzkaz nebo vyrobit horký led. Ti, kteří rádi tvoří a vyrábějí, se mohou zapojit do hadí kreativní dílny.

Přednášky v rámci akce Odpudiví, nebo kouzelní

(Ne)zvaní hosté našich domácností

  • sobota a neděle 26. a 27. března, 14:00, přednáškový sál
  • Přednáší: Bc. Miroslav Vaverka, Mgr. Pavel Javůrek (pracovníci zoo Olomouc, nadšení chovatelé, vystudovaní ekologové a zoologové)
  • V domácnostech se můžete potkat s celým spektrem zvířat, která ne vždy rádi vidíme. V přednášce společně s posluchači pronikneme do malého domácího safari a představíme si jeho nezvané obyvatele, kteří nám však nemusí nutně škodit.

Ostrov Nová Guinea pohledem entomologa

  • sobota a neděle, 26. a 27. března, 16:00, přednáškový sál
  • Přednáší: Mgr. Michal Motyka, Ph.D, Mgr. Dominik Kusý
  • Tématem přednášky bude představení našeho výzkumu na Papui Nové Guineji, půjde o kombinaci cestovatelské a populárně naučné přednášky.
  • Mgr. Michal Motyka, Ph.D., je postdok ve skupině biodiverzita a molekulární evoluce na CATRIN-CRH. Zaměřuje se na studium biodiversity, zoogeografii a mimikry. Při svém výzkumu používá především moderní metody sekvenování DNA.
  • Mgr. Dominik Kusý je doktorand na katedře zoologie a výzkumný asistent ve skupině biodiverzita a molekulární evoluce na CATRIN-CRH. Zaměřuje se především na evoluci neotenie a bioluminiscence u brouků a bioinformatické zpracovaní sekvenačních dat.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty