Nový kříž Červeného kostela připomíná novogotický styl. Věž pod ním obtáčí trnová koruna

Zbrusu nový kříž ozdobil špici věže Červeného kostela v Olomouci. Tři a půl metru vysoký křesťanský symbol pochází z dílny olomouckého sochaře Jana Dostála. Instalace, která začala 6. dubna, je součástí rozsáhlé obnovy kostela, který bude sloužit jako moderní a kulturní prostor Vědecké knihovny Olomouc.

Foto: Olomoucký Rej.cz

Kříž na necelých padesát metrů vysokou věž vyzvednul speciální jeřáb, vlastní montáž zajistil sám Jan Dostál. Dílo nahradilo původní symbol kostela, který bylo nutné vzhledem k jeho poškození demontovat. „Kříž je sestaven z různě uspořádaných kusů ohýbaného nerezavějícího kovu v úhlech, odpovídajících novogotickému slohu stavby,” vysvětlil autor nové dominanty. V prostoru pod křížem obtáčí věž další plastika, která evokuje motivy trnové koruny. 

Jan Dostál je autorem mnoha rozměrných a velmi osobitých kovových artefaktů; v Olomouci téměř každý zná například Vetřelce nebo Návštěvníka v Šemberově ulici nebo Stvůru a Hada ve Smetanových sadech. Vytvořil také plastiku Mrak pro světovou výstavu EXPO 2020 v Dubaji.

Jan Dostál u plastiky kříže, která ozdobí věž Červeného kostela. | Foto: Vědecká knihovna Olomouc

„Dnešek je dalším z důležitých mezníků rekonstrukce Červeného kostela. Jde o bezesporu mimořádný projekt, co do finančního objemu, tak i do významu. Jsem velmi rád, že se pomyslné třešničky na dortu ujal právě olomoucký sochař Jan Dostál. Jeho dílo zaujme a osobně se mi velmi líbila jeho práce pro český pavilon Expo v Dubaji,“ uvedl hejtman Josef Suchánek.

Na rekonstrukci Červeného kostela se pracuje od roku 2020, hotovo by mělo být letos v prosinci. Skončila už rekonstrukce krovu, věž má nové vnitřní omítky a nová je i konstrukce dřevěného schodiště. Zbývají ještě podlahy, restaurování dřevěných chórů s kazatelnou, malířské a dokončovací práce. Na objektu foyer probíhá montáž nosné ocelové konstrukce střechy.

Náklady na rekonstrukci památky přesáhnou 140 miliónů korun, další milióny pak budou potřeba na vybavení a adaptaci interiérů. Po dokončení obnovy získá Vědecká knihovna v Olomouci sál pro přibližně dvě stovky návštěvníků. „Pro knihovnu je nesmírně důležité mít k dispozici vlastní sál a věřím, že i takto pojatý mix starých a moderních prvků přispěje k tomu, že lidé budou do nově zrekonstruovaných prostor Červeného kostela chodit rádi,” doplnila ředitelka knihovny Iveta Tichá.

Červený kostel byl vybudován v roce 1902 pro olomoucké německé evangelíky. Po druhé světové válce přešel do majetku vědecké knihovny a desítky let sloužil jako sklad knih.


Jan Dostál u plastiky kříže, která už nyní zdobí věž Červeného kostela. | Foto: Olomoucký kraj






INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty