Prošly jí tisíce pacientů, lékařů i sester. Po 127 letech čeká nejstarší nemocniční budovu demolice

Na podzim roku 1896 přišli do nového velkoryse řešeného nemocničního pavilonu první pacienti a lékaři. Budova, nazývaná Franz Josef, od té doby 126 let sloužila při léčbě mnoha druhů nemocí. Nyní má před sebou už jen pár týdnů existence. Chcete si ji prohlédnout?

Nejstarší budova Fakultní nemocnice Olomouc dnes už jen čeká na demolici | Foto: Rej.cz

Ještě v roce 2009 se uvažovalo o přestavbě nejstarší budovy v areálu Fakultní nemocnice Olomouc. Od té doby se ale plány změnily a přišlo rozhodnutí vybudovat úplně nový a kapacitnější komplex. Budova, které se pro její stáří říká Franz Josef, musí ustoupit a čeká ji demolice. Objekt je už nyní zcela vyprázdněný a obehnán oplocením. Příští týden ve středu a čtvrtek probíhají poslední prohlídky budovy, která zanedlouho zmizí. Zájemci z řad nynějších i bývalých zaměstnanců FNOL o poslední prohlídku staré budovy mají možnost přihlásit se na tomto odkazu. 

Letecký pohled na areál FNOL. V popředí je budova Franz Josef | Foto: FNOL

Stavba nové hlavní budovy v centru nemocnice za 3 – 3,5 miliardy korun by měla začít ještě v tomto roce a očekává se dokončení v roce 2025. Budova umožní v návaznosti na urgentní a diagnostický komplement další centralizaci akutní péče. Do nového objektu budou přesunuty Neurologická, Neurochirurgická, Ortopedická, Traumatologická a Porodnicko-gynekologická klinika a Novorozenecké oddělení. Tato stěžejní investice řeší vedle centralizace také logistiku a hygienické a ubytovací standardy.

Původní plán zemské nemocnice. Nejstarší hlavní budova je na plánu označena číslem 3.

Rok 1896: vystavěna budova k ulehčení chorým

Velkorysé rozhodnutí Moravského zemského sněmu o výstavbě nemocnice v Olomouci padlo v roce 1892. Důvodem byla nedostatečná kapacita staré nemocnice v Křížkovského ulici v areálu bývalého minoritského kláštera. Rozhodnutí zemského sněmu dokládá pamětní deska ve vestibulu pavilonu Franz Josef. Pamětní deska nese latinský nápis: „Za vládnoucího císaře Františka Josefa I. přikázal zemský sněm Markrabství moravského dekretem usneseným dne 1. dubna 1892 vystavět tuto budovu k ulehčení chorým.“

Vstup do staré nemocnice v Křížkovského ulici 10

V roce 1893 zvítězila v konkurzu na stavbu stavební firma Josefa Jelínka. Výstavba nemocnice započala v červnu 1894, po dvou letech bylo dokončeno i vnitřní zařízení prvního pavilonu, takže dne 19. srpna 1896 mohl být pavilon předán ředitelství zemských ústavů. V nové budově bylo celkem 268 lůžek, což byl mimochodem zhruba dvojnásobek kapacity staré městské nemocnice. Z nich pak bylo 105 lůžek přiděleno interně, 95 vyčleněno pro chirurgii, 56 pro oftalmologii a 12 lůžek bylo ponecháno pro nemocné infekčními chorobami. Dne 14. září téhož roku byli do zemských ústavů přestěhováni z púvodní nemocnice pacienti a 16. listopadu 1896 byla nová nemocnice vysvěcena.

Stará nemocnice v Křížkovského ulici pak sloužila nemocným jako filiální ústav ještě několik let, ale roku 1902 už byl objekt přebudován na Elisabethinum, soubor dívčích školských zařízení. Dnes zde sídlí Univerzita Palackého v Olomouci. 

Hlavní budova na historické pohlednici | Zdroj: archiv FNOL

Hlavní budova na historické pohlednici | Zdroj: archiv FNOL

Hlavní budova a další pavilony na historické pohlednici | Zdroj: archiv FNOL

Franz Josef dnes | Foto: Rej.cz

Franz Josef dnes | Foto: Rej.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty