Bizarní pták vousák ze Senegalu přinesl olomoucké zoo krásnou medaili

V prostorách kláštera ve Fulneku proběhlo vyhlášení soutěže o odchov roku nazvané Bílý slon. V silné konkurenci 20 kvalitních odchovů z českých a slovenských zoologických zahrad v kategorii Ptáci se vousák senegalský umístil na třetím místě, což je v této kategorii úspěch po 15 letech. Z olomoucké zoo se naposledy z opeřenců prosadil odchov zoborožců šedolících v roce 2009.

Foto: Zoo Olomouc

„Tohoto ocenění v prestižní chovatelské soutěži si velmi vážíme a rád bych jmenovitě poděkoval týmu chovatelů, který se nejen o vousáky senegalské příkladně stará a na samotném odchovu má lví podíl – Filipovi Vařekovi, Vojtěchovi Maškovi a Monice Davidové,“ uvádí kurátor ptáků MVDr. Jan Kirner. Soutěž o odchov roku má dlouhou tradici. Pořádá ji zapsaný spolek Česká zoo a ocenění za chovatelskou práci předává již dlouhých 30 let. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnilo mnoho zástupců zoologických zahrad z Česka a Slovenska.

Prvoodchov vousáka senegalského „předstihl“ pouze odchov ledňáka modrokřídlého ze Zoo Hodonín a asistovaný odchov dvojzoborožce indického od kolegů ze Zoo Zlín, který se zcela po právu umístil na prvním místě.

SKORO METROVÁ VYTESANÁ DUTINA UKRÝVALA MLÁDĚ

Vousáky senegalské (Pogonornis dubius), bizarní ptáky z příbuzenstva datlů vyskytující se na africkém kontinentu, chová olomoucká zoo v novodobé historii od roku 2015. V průběhu předchozích let ale nejevili výraznou hnízdní aktivitu.

Na sezónu 2023 dostal pár přístup do nové venkovní voliérky. Zhruba po měsíci otálení ji začal plně využívat a vyhřívat se na slunci. Zdánlivě se nestalo nic kromě vytesání dutiny. Přirozeností vousáků ale je v dutinách i přespávat, takže tomu chovatelé nepřikládali zásadní váhu. O to větší byla jejich euforie, když při jedné víkendové službě chovatelka Monika Davidová zaslechla pípání.

"Po osmi letech jsme se dočkali prvního mláděte! V tento moment jsme upravili krmnou dávku, zvýšili podíl hmyzu – z něj pouze moučné červy a nymfy cvrčků kvůli lepší stravitelnosti kutikuly. Pípání bylo na delší dobu jediným signálem života mláděte. Vzhledem k přirozeně vytesané dutině jsme do ní neměli přístup," popisuje mluvčí zoo Iveta Gronská. "Když jsme jednou oba rodiče zastihli ve venkovní voliérce, provedli jsme inspekci dutiny endoskopickou kamerou, která nám podala informaci o jednom již kompletně opeřeném mláděti. V druhé polovině září úspěšně vyletělo, a tak jsme se mohli pochlubit odchovem prvního vousáka senegalského v Zoo Olomouc."

Hloubka vytesané dutiny měla neuvěřitelných 96 centimetrů. Samičku na podzim dopárovali podobně starým samcem, který, jak chovatelé věří, bude pokračovatelem chovu.

Foto: Zoo Olomouc





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
Chata Kouty