Očkovací centrum vzniklo mezi domy pro seniory. Město pomáhá mobilnímu očkovacímu týmu

Prostory klubu seniorů v Přichystalově ulici 70 v Olomouci se na jedno dubnové dopoledne proměnily v malé očkovací centrum. Mobilní očkovací tým sem zamířil, aby pomohl s vakcinací seniorů z blízkých městských bytů. Akci zorganizoval magistrát ve spolupráci s Krajským úřadem a Fakultní nemocnicí.

Očkování vakcínou proti covidu probíhalo přímo v sousedství domů pro seniory. / Foto: Blanka Martinovská

Podávání vakcín proti nemoci covid-19 lidem nad 65 let, kteří žijí v městských nájemních bytech pro seniory, umožnila přítomnost lékaře a personálu z mobilního týmu Českého červeného kříže. Seniorům v případě potřeby asistovali i pracovníci odboru sociálních věcí magistrátu.

„Cílem je, aby očkování seniorů bylo co nejefektivnější. Proto jsme se dohodli na výjezdu mobilního zdravotnického týmu a pro podávání vakcín připravili prostory našeho klubu seniorů. Stihne se tak jednak naočkovat větší množství zájemců najednou, ale hlavně jim ušetříme cestu do velkého očkovacího centra,“ vysvětlila náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí Eva Kolářová.

O vstřícném kroku a možnosti zřízení mobilního očkovacího centra informovali obyvatele městských bytů pro seniory pracovníci odboru sociálních věcí magistrátu. Nahlášené zájemce sami zaregistrovali, připravili jim harmonogram a seniorům tak zůstala pouze jediná povinnost, přijít v řádném termínu. „Je to výborná věc. Musel jsem se jenom přihlásit, vyplnit dotazník a to bylo prakticky všechno. Pak už jsem mohl přijít. Vůbec jsem neváhal, chtěl jsem využít možnost se očkovat v co možná nejkratším termínu,“ zhodnotil šestašedesátiletý Marek Perutka. „Je to perfektně zorganizované. Sotva jsem přišla, byla jsem na řadě. Jsem ráda, že jsem nemusela nikam dojíždět, protože bydlím za rohem,“ pochvalovala si seniorka Marie Skopalíková.

Na očkování první dávkou vakcíny přišlo do provizorního očkovacího centra celkem šedesát lidí. „Jde to skvěle. Pro seniory je výhodné, že nemusejí vážit cestu daleko a proces registrace absolvovat sami a my jim takto rádi posloužíme,“ konstatovala na místě lékařka mobilního týmu Českého červeného kříže Petra Vladyková.

Za jedno dopoledne se tak stihli naočkovat všichni zájemci, kteří přicházeli ve stanovených časech. „V jedné místnosti se očkuje, ve druhé pak čekají ještě půl hodinu, aby byli pod stálým dohledem lékaře. Senioři mohli využít i doprovod připraveného pracovníka sociálních služeb při cestě zpět do bytu a měli jsme pro ně připravený i tým kolegů z městské policie s jejich převozovou sanitkou, kdyby bylo potřeba,“ popsal organizaci očkování Hynek Pečinka, zástupce vedoucího odboru sociálních věcí olomouckého magistrátu.

Za stejných podmínek absolvují senioři i druhou dávku očkovacích vakcín, kterou jim mobilní zdravotnický tým podá za 42 dní. „Pokud se vejdeme do harmonogramu mobilního očkovacího týmu, rádi možnost očkování zprostředkujeme i dalším zájemcům,“ konstatoval závěrem za magistrát Hynek Pečinka.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty