Ani hlt alkoholu. Suchej únor je pro všechny, kteří se rádi napijí, velkou výzvou

Celý únor ani kapka alkoholu. Takové je jediné pravidlo osvětové kampaně Suchej únor. Letos ho poprvé propaguje i olomoucká radnice.

Podle náměstkyně primátora Kateřiny Dobrozemské, která nad Suchým únorem převzala záštitu, jde o jednoduchý způsob, jak otestovat sami sebe a svůj vztah k alkoholu.

Heslo zdravotně osvětové kampaně zní Nepít je umění! Velmi pozitivní vztah, který Češi obecně chovají k alkoholu, naznačuje, že pro mnoho lidí by měsíc abstinence skutečně uměním být mohl. Suchý únor tak dává šanci prověřit, jak na tom jsme, a změnit zaběhlé návyky.

„Převzala jsem nad Suchým únorem záštitu, protože alkohol je u nás droga číslo jedna se všemi společenskými a sociálními negativními důsledky. Kampaň může pomoci tomu, abychom se nad sebou každý zamysleli a nenásilnou formou si vyzkoušeli, jestli alkohol každodenně potřebujeme. Druhým důvodem je zviditelnění adiktologických služeb v Olomouci,“ vysvětlila náměstkyně Dobrozemská.

Závislostní problematika se podle náměstkyně proměnila během lockdownu, kdy spousta lidí sáhla po alkoholu. „I ti abstinující měli v úzkostech a obavách tendenci vracet se ke starým vzorcům chování,“ uvedla náměstkyně.

Rizikově v Česku pije více než jeden milion lidí. Alkohol je dostupný a není s ním spojena žádná bariéra. Jeho nadměrná konzumace narušuje zdraví, ale i vztahy a schopnost pracovat a vyhodnocovat správně situace. Pokud se pije v rodině, může to mít vliv i na děti.

Celý měsíc bez alkoholu může pro někoho opravdu znamenat výzvu. I tak se k Suchému únoru ale připojuje už skoro milion Čechů. „Sama se připojím a budu zkoušet, kde tu hranici mám. Není to obdoba novoročního předsevzetí, ale vztah k alkoholu si můžeme během února osahat. Případně mluvit se známými ve svých bublinách a třeba zvládnout i společenské události jinak než se skleničkou alkoholu,“ řekla náměstkyně Dobrozemská.

KAM SE OBRÁTIT

V Olomouci je dostatek zařízení, která mohou lidé požádat o pomoc při odvykání ať už pro sebe, nebo pro své rodinné příslušníky.

Adiktologická ambulance: 774 425 001

Vojenská nemocnice: 973 407 325

Společnost Podané ruce: 777 916 266

P-centrum: 731 520 102

Krajská hygienická stanice: 585 719 258

Fakultní nemocnice Olomouc: 588 444 618

Více informací na webu: https://suchejunor.cz/




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty