Experiment přinesl krásný výsledek: solidarita Olomoučanů s vozíčkářem v nouzi byla stoprocentní

Spolek Trend vozíčkářů Olomouc vyzkoušel, kolik kolemjdoucích pomůže člověku na invalidním vozíku při pádu. Hlavním aktérem byl dvaatřicetiletý Tomáš, který je na mechanickém vozíku už od dětství. Různé bariéry a překážky zvládá v podstatě sám, ale jsou situace, kdy se bez pomoci ostatních neobejde. Ostatně jako v tomto případě. Výsledek experimentu byl přímo dechberoucí. Pomohli všichni a v prakticky ihned poté, co zaregistrovali Tomášův pád.

Foto: Trend vozíčkářů Olomouc

Natáčení sociálního experimentu je součástí kampaně Spolku Trend vozíčkářů Olomouc. Ten je již od roku 1994 sdružením lidí s tělesným postižením a zároveň poskytovatelem komplexních sociálních služeb. Služby osobní asistence nejsou zadarmo, a tak se spolek snaží získat finanční prostředky na dofinancování této služby jak od sponzorů, tak od široké veřejnosti. Právě proto uskutečňuje tuto kampaň. Výsledky experimentu v obchodní galerii byly úžasné. 

"Očekávali jsme, že většině kolemjdoucích nebude pád vozíčkáře lhostejný. Ale že pomohou opravdu všichni, to si netroufl odhadovat nikdo z produkčního týmu. Chtěli bychom se touto cestou omluvit, že jsme vše jen sehráli, a zároveň také všechny poprosit, aby nadále pomáhali a nehledali při podobných situacích v okolí skryté kamery. Nikdy nevíme, co se může přihodit nám, a ti, kteří pomohli, se alespoň mohou cítit jako opravdoví hrdinové, kteří byli při svém dobrosrdečném počínání zachyceni na kamery," prozradil ředitel Trendu vozíčkářů Tomáš Zrnka.

"Pár lidí nás nachytalo přímo při činu, ale brali to sportovně a s legrací. Hřál je dobrý pocit, že pomohli člověku v nesnázích. Především děkujeme vedení Galerie Šantovka, že nám umožnili video natočit právě v jejích prostorech." dodal PR manager a fundraiser Milan Papežík. I když je bezbariérovost v Olomouci dobrá a vedení města se snaží, chtěl Spolek Trend vozíčkářů Olomouc upozornit na to, že se někdy může osoba na vozíku ocitnout v nesnázích.

I letos tato nezisková organizace připravuje tradiční sbírku Zasukované tkaničky s benefičními koncerty a Olomouckou štafetu na vozíku s bohatým kulturním programem pro širokou veřejnost.

Zapojit se můžete i vy. Pomáhat je TREND! Pomůžete také?

Spolek Trend vozíčkářů Olomouc můžete podpořit těmito způsoby:

* Odesláním DMS na číslo 87777 ve tvaru:

DMS TKANICKA 30

DMS TKANICKA 60

DMS TKANICKA 90

Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč, Spolek Trend vozíčkářů obdrží 29, 59 nebo 89 Kč. Více na www.darcovskasms.cz

* Zakoupením zasukovaných tkaniček ve dnech 17. a 18. 5. 2023

* Vkladem na účet sbírky č. 1000100014/5500 (www.rb.cz)  



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj