Studenti Albrecht z Valdštejna, Bohuslav Balbín a Johann Gregor Mendel zvou na Olomouc univerzitní

Olomouc univerzitní je název speciálního prohlídkového okruhu s nejlepším průvodcem Tomášem Krylem k příležitosti 450. výročí založení olomoucké univerzity. V příbězích uvidíte hlavní dění i celebrity ze čtyř a půl století první moravské univerzity.

Foto: nejlepsipruvodce.cz

Čtyři a půl století nejstarší univerzity na Moravě přivedlo do Olomouce coby studenty velké osobnosti, ať už to byl vojevůdce Albrecht z Valdštejna, historik Bohuslav Balbín, zakladatel genetiky Johann Gregor Mendel či vynálezce hromosvodu Prokop Diviš. Za ta staletí měla univerzita různou podobu a různá jména, například Akademie Tovaryšstva Ježíšova, C.K. Univerzita, C.K. Lyceum, C.K. Františkova univerzita a Univerzita Palackého v Olomouci. Pět názvů stále znamená jedna a tutéž vysokou školu, nejstarší na Moravě. Průvodce Tomáš Kryl v duchu svého mota PŘÍBĚHY V SOUVISLOSTECH vysvětlí historii od zakladatele papeže Řehoře XIII. po současnost, od imatrikulací k promocím s významnými Magnificencemi rektory, Spectabiles a Honorabiles, rovněž i s již zmíněnými slavnými studenty.

Vivat academia, Vivat professores; Gaudeamus igitur!

Sraz je v neděli 18. června ve 13:30 na třídě Spojenců 11 před budovou obchodní akademie. Vstupné je 120 Kč, pro děti ve věku 6 až 14 let pak 70 Kč. Prohlídka se uskuteční za každého počasí, nutná je ale rezervace na tomas.kryl@email.cz. Přihláška je automaticky považována za přijatou a platnou, nebude potvrzována.

Délka programu je cca 2,5 hodiny s ukončením na Václavském náměstí. Okruh určený široké veřejnosti zařadila Asociace průvodců České republiky do systému vzdělávacích akcí programu certifikace průvodců.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
TV Morava
INZERCE
Radio Haná