Olomouc je srdce střední Evropy, řekl v Centralu profesor Purchla. Setkal se i s Magdou Vášáryovou

Cenu Václava Buriana za kulturní přínos ke středoevropskému dialogu převzal včera večer v Olomouci profesor Jacek Purchla, zakladatel a dlouholetý ředitel Mezinárodního centra kultury v Krakově, jedné z nejvýznamnějších středoevropských kulturních institucí. Při přebírání cen v olomouckém Centralu jej doprovázela také Magda Vášáryová, slavná herečka, politička a diplomatka, která řadu let působila jako slovenská velvyslankyně v Polsku. Cítím se zde jako doma, uvedl při přebírání ceny slavný polský historik umění.

Profesora Jacka Purchlu do Olomouce doprovodila Magda Vášáryová, někdejší velvyslankyně Slovenské republiky v Polsku | Foto: Rej.cz

"Olomouc je srdcem středu Evropy, srdcem střední Evropy, kterou všichni milujeme, i když ji neumíme přesně definovat," uvedl profesor Jacek Purchla při přebírání Ceny Václava Buriana v Olomouci. Ve skutečnosti šlo o třetí z trojice důvodů, proč se v Olomouci cítí dle svých slov jako doma.

Tím prvním důvodem je, že se v Olomouci setká s řadou skutečných přátel v čele s emeritním ředitelem Muzea umění Pavlem Zatloukalem, s nímž udržují blízké kontakty od počátku 90. let. Druhým důvodem je samo Muzeum umění Olomouc, s nímž jeho krakovské Mezinárodní centrum kultury udělalo mnoho velkých společných výstav. "Uvědomuji si to, když se dívám do očí jedné z nejlepších středoevropských kurátorek umění," dodal krakovský host s poukazem na emeritní kurátorku Anežku Šimkovou.  

Jacek Purchla byl v roce 1990 u zrodu krakovského Mezinárodního centra kultury. To tehdy vzniklo na popud prvního nekomunistického polského premiéra Tadeusze Mazowieckého jako výraz začátku nové éry, v níž má spolupráce národů v Evropě spočívat na kulturním výměně a dialogu. Od začátku 90. let bylo toto centrum i díky přátelským vazbám Jacka Purchly a Pavla Zatloukala také v kontaktu s Muzeem umění Olomouc, z čehož rezultovalo i několik významných výstav českého a moravského umění v Krakově. 

Laureát Ceny Václava Buriana opakovaně uvedl, jak pozitivně je v kulturní sféře v Polsku vnímána Olomouc. "Když jsem sem po revoluci přivezl a provedl některé o generaci starší polské historiky umění, bylo to pro ně něco fantastického. Olomouc byla jako zázrak," řekl Jacek Purchla s tím, že Olomouc je symbolem středu Evropy.  "Pro nás, přijíždějících po revoluci do tehdy ještě Československa, odhalování krás našich jižních sousedů začínalo Olomoucí, a ten fenomén dodnes funguje," dodal emeritní ředitel krakovského centra.

Laureát ceny ocenil také přítomnost Magdy Vášáryové. "Bez přítomnosti paní Magdy by dnešní předávání ceny mělo určitě menší lesk. Protože to, co ona dělá pro celou střední Evropu, je pro mně rovněž mimořádným fenoménem," dodal Jacek Purchla. Magda Vášáryová den předtím přebírala v Brně na Masarykově univerzitě čestný doktorát, a právě kvůli profesoru Purchlovi místo návratu domů pokračovala dál do Olomouce.  

Na závěr připomněl polský host i význam vazby Olomouce a Krakova. Obě města jsou si v mnoha ohledech podobná, a obě jsou krásná. "Kdo nebyl v Krakově, může litovat, ale hlavně by měl co nejdřív přijet. Vždyť mezi Olomoucí a Krakovem je menší vzdálenost než třeba mezi Krakovem a Varšavou," řekl host. 

Více o Ceně Václava Buriana najdete zde.

Foto: Rej.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
TV Morava
INZERCE
Radio Haná