Každou adventní neděli po poledni se zde návštěvníkům představí řemeslníci a výrobci, kteří se věnují ruční tvorbě - ať už jde o originální vánoční dárky, přírodní produkty, nebo kvalitní lokální potraviny. “Cílem této iniciativy je ukázat, že ruční práce má i v moderní době své nezastupitelné místo a že její hodnota neklesá, naopak roste, “ vysvětluje Monika Řehulková, projektová manažerka pořadatelské společnosti Kulturní Olomouc o.p.s. Už v první adventní neděli se představilo Řezbářství Jana Vinckera, olomoučtí medovináři v zastoupení značky Kubešův med, výrobce zvonů Jan Šeda a zástupci značky Gálovi sady - výroba sušeného ovoce, moštů, sirupů i pálenky z moravského sadového ovoce.

Foto: Rej.cz
Organizátoři zároveň posilují podporu regionální gastronomie. Letos proto návštěvníci najdou v nabídce stánků pestrou škálu hanáckých specialit, především pokrmů z brambor. Nechybí tradiční bramboráky, lokše, pečené brambory s raclettem ani originálně plněné brambory - vše připravené z kvalitních surovin a s důrazem na autentickou chuť regionu Haná.
„Chceme ukázat, že vánoční trhy nejsou jen o punčích a svařeném víně. Olomouc má mimořádně bohatou tradici řemesel i regionálních specialit a my jsme hrdí, že je můžeme představit široké veřejnosti,“ doplňuje Řehulková.
Letos tak návštěvníky čeká nejen sváteční atmosféra plná světel a hudby, ale i skutečný zážitek spojený s poznáváním práce místních tvůrců a chutí, které jsou s Hanou spojené po generace.
Program řemeslných neděl:
Neděle 7.12.
- Noe – textilní hračky a maňásci
- Kovářství Běhal
- Kapka přírody - ručně vyráběné sirupy, pečené čaje, džemy
Neděle 14.12.
- Rautis – výroba perličkových ozdob z Poniklé
- Magdino vyšívání - výšivky tradičního slováckého vzoru na oblečení a doplňky
- Vlastimil Ambrož – keramické podtácky
Neděle 21.12.
- Včelco s.r.o. - slovenská ruční výroba včeloviny ze Smolenice s velkou oblibou v ČR
- Tvarg – výrobna tvarůžek a piva ve Velké Bystřici
