Možnou budoucí podobu nové olomoucké čtvrti navrhovali hráči z celého světa

Zdevastované území bývalých vojenských opravárenských závodů ve Velkomoravské ulici v Olomouci je středem pozornosti urbanistů. Společnost Redstone Real Estate a.s. intenzivně pracuje na návrhu oživení tohoto velkého území na břehu řeky a poměrně nedaleko od centra města. Cílem společnosti je postavit v lokalitě novou městskou čtvrť s příjemným prostředím a řadou užitečných funkcí pro její budoucí obyvatele. Pro inspiraci pohledem mladé generace se Redstone spojil se studenty prostřednictvím originálního projektu Přírodovědecké fakulty UP.

Mladí lidé navrhovali podobu zástavby budoucí olomoucké čtvrti. Zdroj: Redstone Real Estate

Mladí lidé z různých koutů světa soutěžili o nejlepší návrh nové čtvrti formou, která spojuje zábavu s tvořivostí. „Populární počítačová hra Cities: Skylines umožňuje hráčům nejen budovat umělá města dle fantazie. Propojením s geografickými daty mohou vytvářet 3D návrhy reálných území,“ vysvětlil princip soutěže Jan Piňos, doktorand Katedry geoinformatiky. Své vrstevníky vyzval na sociálních sítích k vytvoření návrhů nové čtvrti v rámci přípravy své disertační práce. Inspirací mu byla podobná soutěž, uskutečněná nedávno ve finském městě Hämeenlinna a dokument Gaming the Real World režiséra Anderse Eklunda.

Zástupci developerské skupiny přijali pozvání Jana Piňose do poroty soutěže spolu s odborníky z akademické obce i města. Jako developerská skupina se REDSTONE cítí být součástí Olomouce, významné univerzitní metropole. „Spolupráci univerzity a soukromého sektoru považujeme za oboustranně výhodnou. Umožňuje nám využít odborné zázemí a kreativní potenciál studentů, my jim na druhé straně otevíráme příležitost vyzkoušet si propojení teorie s praxí,“  popsala smysl spolupráce Pavla Hluštíková, členka poroty soutěže za Redstone. Cíl je společný: Uskutečňovat v Olomouci kvalitní projekty s vysokou úrovní soudobé architektury.

Každý z jedenácti návrhů v soutěži porotu zaujal originalitou a nápady. Studenti různě řešili dopravní napojení lokality, hustotu a charakter blokové zástavby, členění území do různých funkcí či zakomponování řeky a přírodních prvků do projektu. Zatímco soutěžící Jessie G navrhl velké množství řadových domů, Jan Piňos pracoval spíše s tradiční blokovou zástavbou, prokládanou lokalitami rodinných domků. Návrhy prozrazovaly různé architektonické tradice, které mezinárodní účastníky soutěže ovlivnily.

„Velmi nás potěšilo, že vítězný návrh od hráče s nickem Silvaret navrhl v území umístit i multifunkční arénu pro sport a kulturu. S obdobným záměrem jsme nedávno oslovili samosprávu města i veřejnost,“ upozornil na zajímavý detail soutěže Richard Morávek, majitel skupiny Redstone.

Z návrhu autora Silvaret. Zdroj: Redstone Real Estate

Z návrhu autora Skylines. Zdroj: Redstone Real Estate

Z návrhu autora Skylines. Zdroj: Redstone Real Estate

Zdroj: Redstone Real Estate

Zdroj: Redstone Real Estate

Zdroj: Redstone Real Estate

Zdroj: Redstone Real Estate

Z návrhu autora Silvaret / Zdroj: Redstone Real Estate



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty