Vloni přišla do Zoo Olomouc rekordní návštěva. Letos bude lákat lidi řada novinek

V roce 2022 se turniket u vstupu do Zoo Olomouc otočil celkem 367 711krát. Je to nejvyšší návštěva za posledních jedenáct let! A dá se očekávat, že letos přijde ještě víc lidí.

Kousek od pavilonu opic vzniklo nové jezírko... | Foto: Rej.cz

Počet návštěvníků se zastavil na čísle 367 711. Jedná se o nejvyšší návštěvnost za posledních 11 let. Pro srovnání v roce 2021 byla návštěvnost 367 248, v roce 2020 pak 293 457 osob. Návštěvníky nejvíce vítanými akcemi byly Velikonoce, Večer duchů a Víkend dětí.

Jak se daří zvířatům?

Na ploše 42 hektarů chová Zoo Olomouc 1591 jedinců ve 386 druzích. Rok 2022 přinesl odchov 250 mláďat.

Mezi významné úspěchy můžeme zařadit zdařilé odchovy u mravenečníků čtyřprstých, mravenečníka velkého, kozorožců kavkazských, kaloňů rodriguezských, lemurů běločelých, gibonů zlatolících, zubrů evropských, lemurů kata, kotulů veverovitých, ocelotů slaništních, sobů polárních, medojeda kapského, oryxů jihoafrických, kamzíků alpských, sik vietnamských, čápů černých, hus tibetských, seriemy rudozobé, gekonů obrovských.

Mezi nové druhy, které zoo přivezla, patří outloň malý, klokánci rudohnědí, klokánci krysí, kusu liščí, kojoti, gekon širokoprstý a štíhlovka Ravergierova. Pro doplnění stávajících druhů byla do zoo přivezena ještě tato zvířata – lenochod dvouprstý, lemur tmavý, kosman stříbřitý, mirikina bolivijská, panda červená, lev berberský, velbloud dvouhrbý, žirafa Rothschildova, daněk mezopotámský, pižmoň grónský a ara vojenský.

Jelikož zvířata zodpovědně hodovala, roční útrata za nákup krmiva činila 6.986.869 korun. Náklady na denní spotřebu krmiva pak představovaly částku 19.142 korun. Pro srovnání v roce 2021 byly částky tyto: 6.860.570 korun a 18.796 korun.

Jezírko, nový Gril U Lvů a dvě safari!

Za nejvýznamnější realizovaný projekt lze považovat projekt Hospodaření s povrchovými vodami, který řeší problematiku zadržování dešťových vod a jejich postupné vypouštění zpět do přírody. Návštěvníci zoo z tohoto projektu na první pohled vidí krásné jezírko, která výrazně zlepší estetický dojem z úvodní části zoo. O pár metrů vedle se bude vylepšovat ještě prostor okolo expozice plameňáků.

V zoo vloni pokračoval a i letos pokračovat bude projekt Rekonstrukce inženýrských sítí. Týkal se rozvodů vody, nízkého a vysokého napětí, kanalizace, veřejného osvětlení, či optických sítí a nové trafostanice. Současně docházelo k rekonstrukci povrchů komunikací, výměně zábradlí a oplocení za prvky z akátu.

Neustále zvyšující se nároky návštěvníků na úroveň občerstvení vedly k výstavbě nových gastroprovozoven – Grilu U Lvů a Kavárny U Koziček. Kavárna vedle oblíbeného výběhu koz byla otevřená už vloni, sympatická budova grilu U Lvů se otevře letos. Mimochodem, právě v blízkém pavilonu velkých kočkovitých šelem bychom se etos mohli dočkat nových mláďat!    

Myšlenka speciálních zoogeografických zón, v nichž se budou setkávat zvířata, která by se takto pospolu potkala i ve volné přírodě, vznikla již v minulosti. Na již dokončené etapy safari navázala realizace posledních dvou částí s názvy Safari Austrálie a Safari Arktida. Do nich se podívají návštěvníci poprvé právě letos. 

Jezírko v úvodní části zoo vypadá dobře | Foto: Rej.cz 

Mládě gibona patří k nejčerstvějším tahákům pavilonu opic  | Foto: Rej.cz 

V mořských akváriích jsou i noví obyvatelé - nádherní mořští koníci | Foto: Rej.cz 




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty