Vycházka: kafe se Sigmundem Freudem, Gustavem Mahlerem i pralinky s Oldřichem Novým

V letošním roce slaví milovníci kávy 190. výročí otevření nejstarší dodnes fungující kavárny v Česku. Ta kavárna je v Olomouci a my ji známe jako Caffe Opera. Nejen pro Olomoučany na téma zdejších kaváren, vináren a dalších oblíbených podniků připravil zkušený průvodce Tomáš Kryl mimořádnou komentovanou procházku městem.

Nejstarší stále fungující kavárna je Caffe Ruprecht, dnes Caffe Opera | Foto: archiv

V roce 1834 získal Martin Franz Hirsch již sedmou olomouckou koncesi na provozování kavárny a otevřel v domě na Horním náměstí další stylové posezení pro příznivce jedinečného horkého nápoje. V podniku, který se během oněch 190 let jmenoval třeba Café Hirsch či Café Rupprecht, dnes známe jako Caffe Opera a příjemný pocit kavárny s mimořádnou tradicí nám může dodat, že sem rád chodil i věhlasný psycholog Sigmund Freud. Opera na rozdíl od předchozích šesti starších olomouckých kaváren funguje po celou dobu, tedy 190 let, s malou výjimkou let devadesátých, kdy zde prodávali bicykly. 

Procházka s názvem OLOMOUCKÉ KAVÁRNY A NÁLEVNY představí veřejnosti tři staletí historie olomouckých kaváren a cukráren a ještě delší tradice šenků, krčem a hostinců. Nechte si ukázat, kde vznikla první kavárna ve městě i to, která je tou nejstarší stále provozovanou v celé zemi. Vypravte se na tah oblíbenými lokály Gustava Mahlera, na ledovou kávu se Sigmundem Freudem a Kaisermelange s Franzem Josefem, na zákusky a čokoládové bonbony s Oldřichem Novým a Hanou Benešovou, na víno se Slávkou Budínovou nebo na pivo s Františkem Palackým a olomouckým biskupem.

Zážitková vycházka zavede účastníky do Caffè Corso (na snímku vlevo), Grand, Paris, Orient nebo Hirsch. Zamíří nejen za slavnými hosty, ale i za kavárenskou kulturou, kávovými specialitami, zajímavostmi a rekordy.

Tomáš Kryl co by nejlepší průvodce pokračuje ve svém představování Olomouce v duchu hesla "příběhy v souvislostech".

Komentovaná procházka se koná v neděli 3. listopadu 2024, sraz účastníků je ve 13:30 u fontány Rudolfovy aleje Smetanových sadů. Vstupné je 130 korun, pro děti od 7 do 14 let 70 korun. Prohlídka se uskuteční za každého počasí; nutná závazná rezervace na tomas.kryl@email.cz. Potvrzení přihlášky získáte po termínu uzávěrky 30. 10. 2024.


Cafe Rupprecht na pohlednici z roku 1916

Kavárna v Hotelu Palác v roce 1923




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
TV Morava
INZERCE
Radio Haná