Střecha Červeného kostela změnila barvu a září novotou. Přibydou další originální prvky

Na první pohled zaujme nová část střechy olomouckého Červeného kostela na třídě Svobody. Místo staré eternitové střešní krytiny jsou zde krásně lesklé měděné šablony. Ty sice ztmavnou, ale určitě budou i v budoucnu vypadat jinak než eternit. Důležité je, že na střeše se objeví řada zajímavých originálních prvků.

Foto: Rej.cz

První velkou novinkou byla nová podoba sanktusníku, tedy malé věžičky na hřebeni střechy nad středem kostelní lodi. Tu dozdobil řadou originálních kovových prvků olomoucký výtvarník Jan Dostál, mimo jiné autor soch Vetřelců, známých z Šemberovy ulice. Na sanktusníku je vidět třeba stylizovaná trnová koruna a další prvky z odlišného kovu. 

"Na střeše určitě přibudou i další zajímavé artefakty, máme připraveno asi jedenáct dalších takových prvků," slibuje autor projektu rekonstrukce kostela, architekt Miroslav Pospíšil z olomouckého atelieru-r.

Pokud jde o barvu střechy, nová zářivá barva dle Miroslava Pospíšila časem zešedne. Tak jako původní eternit ale vypadat nebude. Stejně měděné šablony budou použity jako krytina na zbytek střechy i na samotnou věž, která patří k dominantám třídy Svobody. 

Červený kostel byl vybudován v roce 1902 pro olomoucké německé evangelíky. Po druhé světové válce přešel do majetku vědecké knihovny a desítky let sloužil jako sklad knih.

V předloňském roce začala jeho přestavba na kulturní a společenské centrum Vědecké knihovny Olomouc. Pokračuje i budování přístavby, která spojí kostel s objektem ředitelství knihovny. Vědecká knihovna Olomouc nadále sbírá vyřazené knihy, které budou použity jako výzdoba části interiéru nového foyer - dárci mohou vhodné knihy nosit na hlavní vrátnici knihovny. Celá rekonstrukce a přístavba má být hotova do konce letošního roku.  

Foto: HB Delta




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty