Jak a za kolik se staví v Olomouci? Nové byty vyrůstají na periferiích i na ostrově u Šantovky

Nových bytů je pořád málo a zájem kupců stále převažuje nad aktuální nabídkou. Ne že by nebylo kde bydlet, mnoho lidí byty kupuje jako výhodnou a stabilní investici v době, kdy hrozí vysoká inflace. I to je jeden z důvodů, proč jsou ceny nemovitostí v Olomouci takové, jaké jsou, tedy velmi vysoké. Kde a jak se tedy teď v Olomouci staví?

Letecký pohled na část rozestavěného domu na ostrově v projektu Šantovka Living, v pozadí již hotové bytové domy na Švýcarském nábřeží. | Foto: Red Stone Development

Často se říká, že jsou po Praze a Brně byty nejdražší právě v Olomouci. Není to tak docela pravda, i když vysoké ceny za metr čtvereční v Olomouci skutečně jsou. V loňském roce byla před Olomoucí cenově Plzeň či Hradec Králové, ovšem za poslední kvartál stouply v Olomouci ceny nemovitostí o rekordních deset procent. Vyšší ceny jsou teď už jen v Praze, Brně a Hradci. O Olomouci psali před časem odborníci ze stránky fermakleri.cz, že situace na zdejším realitním trhu není vůbec dobrá. „V Olomouci je i nedostatek novostaveb, které navíc developeři s vidinou rychlého výdělku mnohdy staví nekvalitně,“ hodnotili makléři Olomouc.

Které developerské projekty jsou v Olomouci aktuálně rozjeté a blíží se do finále? Na první pohled je zřejmé, že hustá zástavba a koncentrace nových bytů je ve Wolkerově ulici, kde právě roste další bytový dům a přibyla i prodejna Penny Market, už několikátým rokem se staví ve Slavoníně, na Lazcích a také na ostrově vedle Švýcarského nábřeží. Podívejme se na tento posledně jmenovaný projekt, který je z několika důvodů odlišný od běžné nabídky.

MÍSTO FABRIKY A KASÁREN BYTY

První byty v projektu Šantovka Living budou připraveny k převzetí již na jaře 2023. V tomto termínu tak budou dokončeny budovy B1 a B2 z první etapy. Minulý týden byla započata výstavba dalšího bloku budov C1+D1, která by měla být dokončena na podzim 2023. V jednom domě je sedmnáct bytových jednotek různé metráže od 32 m² po 145 m². Nejmenší ještě dostupný byt stojí 3,7 milionu, za ten největší zájemce zaplatí přes 15 milionů korun. Do podzimu příštího roku na ostrově přibude 68 hotových nových bytů.

Domy odděluje od okolí vodní tok - na jedné straně řeka Morava, na druhé Mlýnský potok | Foto: Rej.cz

Projekt se od většiny ostatních v Olomouci podle autorů liší například důrazem na kvalitní materiály, použité při stavbě, což by ocenili majitelé leckterých bytů, vystavěných před deseti až dvaceti lety, kdy se na kvalitní materiály nedbalo a dnešní důsledky v podobě vynucených oprav a dodatečných investic jsou tristní. Majitelé tady zvláště dnes ocení myšlenku nízkonákladových energií; domy totiž budou mít vytápění z hlubokých vrtů. Smart řešení spočívá také v nové koncepci stropních klimatizací.

Velmi zajímavá je určitě samotná lokalita na „ostrově“ mezi řekou Moravou a Mlýnským potokem, ze třetí strany odděleného železniční tratí. Z ostrova je to i díky tramvajové zastávce V kotlině blízko do centra a současně se řidiči snadno napojí na dopravní tepnu ve Velkomoravské ulici. K velké části bytů v přízemí náleží vlastní předzahrádky, mezi sousedními domy jsou společné zahrady a nenápadně uzavřená polosoukromá náměstíčka. Areál je ale průchozí i pro veřejnost, nevznikne tak žádný uzavřený soukromý prostor.

Projekt Bydlení Šantova výrazně mění i podobu této části Olomouce | Foto: Rej.cz

Na bytovou výstavbu podél Švýcarského nábřeží navazuje velký areál bývalých Sochorových kasáren, nazvaný Bydlení Šantova. Část z plánovaných čtyř set bytů je už rozprodaná a obydlená, další část se teprve staví, celkové dokončení projektu je plánováno na přelom let 2023 a 2024.

V komplexu najdou zájemci jak malometrážní byty o výměře 35 m², tak větší bydlení až po atypicky řešené velké mezonetové byty. Autory zajímavého projektu najdeme mezi olomouckými architekty, konkrétně se jedná o Studio Ječmen.  Parkování zde řeší jak parkoviště v suterénech domů, tak i samostatný parkovací dům. Velikou výhodou lokality je poloha na hranici historického jádra města, možnou nevýhodou pro ty, kdo preferují klid, bude vysoká koncentrace bytů a jejich obyvatel. Na druhou stranu je ale výhodou, že uvnitř zástavby vznikne vnitroblok, který bude chráněn před hlukem sousedních frekventovaných ulic. 

Sympatické každopádně je, že spolu se sousedním projektem Šantovka Living a s již dříve realizovanými stavbami bytových domů tak tady na místě bývalé průmyslové a armádní zástavby vzniká velká obytná zóna s potenciálem oživit centrum Olomouce.

Švýcarské nábřeží propojuje opticky dnes rozestavěné projekty Bydlení Šantova a Šantovka Living. | Foto: Rej.cz

LAZCE, SLAVONÍN, NOVÉ SADY A DALŠÍ 

Nové byty vznikají i jinde v Olomouci. Před dokončením je Bytový dům Lazecká, který stojí u křižovatky naproti finančnímu úřadu a prodejně Lidl. Investor využil relativně malou volnou parcelu, kam umístil dům se čtrnácti byty. Výhodou je určitě velká blízkost historického centra města. Zde už je většina bytových jednotek prodána, realitky nabízejí posledních pár bytů.


Rezidence Bryksova | vizualizace

Rezidence Bryksova roste ve Slavoníně na místě další bytové výstavby. Třípodlažní dům nabízí u přízemních bytů zahrádky. Působí sympatickým dojmem. V nabídce jsou byty od komorních 36 m² až po opravdu velkorysých 156 m² za skoro 11,5 milionu korun. Nedaleký komplex bytů s developerským názvem Zahrady Slavonín v ulici Loudova je už téměř rozebrán, v nabídce jsou poslední čtyři byty. Téměř zcela rozebrány jsou byty také v rezidenci nazvané Zahrady Novosadská v ulici Střední novosadská.

Výstavba probíhá v Olomouci i jinde, velký projekt je právě realizován například na Šibeníku, byty rostou v Hamerské ulici a na dalších místech. Podle makléřů je ale i tak stále vyšší poptávka než nabídka a tak ceny pravděpodobně dále porostou.

Omezit je tedy může nejspíše jen pokles zájmu z důvodu komplikovanější dostupnosti hypoték.

Loňská tabulka cen bytů a domů v ČR | Zdroj: fermakleri.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty