Olomoučtí hrobníci si vykopali bronzovou medaili! Preciznost a pečlivost se jim vyplatila

Na bronzové příčce mezi 25 týmy ze čtyř zemí skončili olomoučtí hrobníci v soutěži kopání hrobů. V maďarské Pécsi byli jedinými českými zástupci. Za skvělou reprezentaci je na radnici pochválila náměstkyně primátora Miroslava Ferancová. Medailisty Martina Nováka a Josefa Václavíka doprovázeli kolegové, kteří byli v Maďarsku v roli náhradníků, a ředitelka Hřbitovů města Dana Pluskalová.

Bronzovou medaili si v Maďarsku doslova vykopali olomoučtí hrobníci | Foto: olomouc.eu

„Popravdě jsme zprvu vůbec nevěděli, že se hodnotí i další fáze jako je zaházení hrobu a jeho květinová úprava,“ přiznal skromně Martin Novák. Rozhodující byl čas. Ale také hloubka a preciznost, kterou rozhodčí měřili speciálním rámem v rozměrech rakve.

Metr šedesát do země, dva metry na délku a osmdesát centimetrů na šířku zvládli olomoučtí hrobníci v čase jedna hodina a 48 minut. První Maďaři byli o deset minut rychlejší, druhý maďarský tým byl rychlejší o sekundu. „Po dokončení se muselo ještě doběhnout na stanoviště rozhodčích. Teprve u nich se zastavil čas. A my to měli o něco dál a takovou krkolomnější cestou,“ popsal Josef Václavík. Přesto na to už moc nehleděli, protože byli pátí, kdo na místo doběhl.

Teprve pak, když rozhodčí vše proměřili a vyhodnotili výzdobu, zjistili, že poskočili o dvě místa výše. Vyplatila se jim preciznost výkopu i pečlivost při výsadbě. „Měli jsme radost, ale doma jsme to nijak neslavili,“ odpověděli skromně hrobníci náměstkyni Ferancové.

Parta olomouckých hrobníků se stará o dvanáct hřbitovů. Ročně vykopou 50 až 70 hrobů, ale starají se také o údržbu zeleně, sekání trávy a úklid. „Ne nadarmo v Olomouci platí, že hřbitov je nejkrásnější zahrada,“ komentovala práci zaměstnanců městských hřbitovů náměstkyně Ferancová.

Mezinárodní soutěž hrobníků v Maďarsku má asi sedmiletou tradici. Letos byla poprvé mezinárodní a olomoučtí obhájci třetího místa počítají i s další účastí.

Zdroj: Olomouc.eu

Zdroj foto: olomouc.eu

Zdroj foto: olomouc.eu

Zdroj foto: olomouc.eu

Zdroj foto: olomouc.eu





INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1