Hasičský tank vyprošťuje odplavené lávky z koryta Bělé. V terénu pracují interventi

Pořád v plném nasazení. "Nepolevujeme ani po 14 dnech neúnavného nasazení, kdy v regionu zasahovalo každý den mnohdy i 800 profesionálních a dobrovolných hasičů. Díky úsilí všech se nám daří postupně v lokalitě řešit ty největší problémy," vzkazují hasiči.

Hasičský tank pomáhá vyprostit z koryta řeky utržené lávky | Foto: HZS Olomouckého kraje

Zcela zásadní je spolupráce hasičů s kolegy ze Záchranného útvaru HZS ČR, kteří pracují se svou těžkou technikou na odstraňování poničených mostů či naopak na jejich provizorních opravách. Využívají tak například vyprošťovací automobil či tank VT 72b, který vytahoval třeba lávky v Jeseníku a zprůchodnil tak koryto Bělé. V Olomouckém kraji již takto pomohl vytáhnout ocelové konstrukce na 10 místech. Více o zapojení ZÚ HZS ČR zde: https://fb.watch/uSkYr9PH0m/

Hasičský tank pomáhá vyprostit z koryta řeky utržené lávky | Foto: HZS Olomouckého kraje

Interventi pomáhají lidem, kteří přišli o všechno

"Poskytujeme na místě psychologickou pomoc a krizové intervence, které jsou nyní velmi potřeba. Od začátku povodní provedli naši psychologové a krizoví interventi 2 200 monitoringů. Z toho poté poskytli místním lidem první psychologickou pomoc téměř ve 300 případech. Krizovou intervenci zajistili u dalších 182 osob," popisuje situaci mezi lidmi v terénu mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová. Doplňuje, že nyní pracuje v regionu osm interventů a čtyři psychologové hasičského záchranného sboru. Hasiči v tomto směru spolupracují i s jinými organizacemi, které mají v terénu další interventy: Středisko sociální prevence, Univerzita Palackého v Olomouci, Maltézská pomoc, Český červený kříž, Charita ČR a Slezská diakonie. Zásadní je jejich role u případů, kdy lidé přišli o všechno a nemohou se do svých domovů vrátit. Interventi pracují rovněž s těmi, kteří sami pomáhají tak, aby zvládli psychický nápor.

V evakuačních centrech, kterých funguje v tuto chvíli sedm, je ubytováno 50 osob.

Odvézt odpad, čistit studny, zachraňovat domy

Hasiči stále pracují také na odvozu naplavenin a odpadu. Krajský úřad hledá řešení, jak s tunami odpadu nakládat. Hasiči se budou podílet na jeho svozu a technickém řešení jednotlivých deponií. Odčerpávají vodu ze sklepů a studní a stabilizují narušené konstrukce budov, u nichž to doporučil statik.

"Spolupracujeme s poskytovateli inženýrských sítí tak, abychom jim umožnili opravy jednotlivých částí infrastruktury. Například jsme v Bělé pod Pradědem opravili komunikaci k vodárně, aby k ní měli technici přístup a mohli zahájit práce na její opravě," uzavírá Lucie Balážová.

Hasičský tank pomáhá vyprostit z koryta řeky utržené lávky | Foto: HZS Olomouckého kraje



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1