Při výbuchu ve vojenském prostoru Libavá zahynul jeden voják a dalších osm bylo zraněno

AKTUALIZOVÁNO V prostoru vojenského prostoru Libavá se v pondělí odehrála tragická událost. V rámci výcviku pyrotechniků došlo v lokalitě trhací jámy Čermná k explozi a při ní bylo několik vojáků zraněno, jeden z nich na následky zranění zemřel.

Ilustrační foto: Zdravotnická záchranná služba

V trhací jámě vybuchla zatím nespecifikovaná munice, dle prvních informací bylo na místě exploze pět zraněných, novější informace říkají, že zraněných je osm, z toho dva vážně, a jeden voják bohužel na následky zranění zemřel. Sedm zraněných jsou vojáci, osmý je civilní zaměstnanec armády. 
Na místě nehody zasahují lékaři, hasiči a také dva vrtulníky letecké záchranné služby, prostor exploze by měli prozkoumat pyrotechnici. "Za ZZS OK můžeme potvrdit, že jsme na této události zasahovali. Vstupně vyslány posádky RLP a RZP Olomouc. Ihned vyžádány do spolupráce i LZS z Brna a Hradce Králové-naše LZS Kryštof 09 toho času zasahovala u jiné události. Následně byla doposlána další posádka RZP a koroner," uvedla Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraji na sítí X. 

Část zraněných záchranka převezla do Fakultní nemocnice Olomouc, další skupinu do Vojenské nemocnice Olomouc. "V souvislosti s dnešním neštěstím ve Vojenském újezdu Libavá si vás dovoluji informovat, že dva zranění pacienti v souvislosti s touto událostí jsou hospitalizováni na Traumatologické klinice Fakultní nemocnice Olomouc a jsou mimo bezprostřední ohrožení života," informoval dnes odpoledne mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

Příčina tragické události zatím nebyla stanovena, vyšetřovat ji bude Vojenská policie. Podle informací ministerstva obrany došlo k výbuchu během cvičení pyrotechniků. "Všichni byli příslušníky Centra zabezpečení munice Týniště nad Orlicí," uvádí se v pondělním vyjádření Ministerstva obrany ČR. "Veřejnost budeme o dalším vývoji informovat, nyní prosíme o trpělivost," dodává rezort obrany.

Na místo neštěstí ihned odjela i ministryně obrany Jana Černochová. "Na základě informací získaných v místě dnešní tragické události na Libavé mohu konstatovat, že dle prvotních zjištění lze vyloučit, že tím, že byl způsoben sabotážní či jinou činností ze strany cizí moci. Chci tak jednoznačně vyvrátit dezinformace, které o tom kolují na sociálních sítích a ve veřejném prostoru. Více informací přinese až vyšetřování," uvedla na síti X ministryně obrany Jana Černochová. "Navštívila jsem některé z raněných. Všichni jsou naštěstí mimo ohrožení života, tři z nich byli již propuštěni z nemocnice. Ještě jednou bych chtěla vyjádřit hlubokou soustrast a svou účast rodině zemřelého vojáka. Ze strany ministerstva obrany jsme připraveni poskytnout maximální možnou pomoc a podporu. Děkuji všem hasičům, lékařům, vojenským policistům a dalším za jejich dnešní nasazení!"



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
Chata Kouty