Cikánskou brankou vzhůru k hradu! Letní kino je konečně přístupné i z parku

Park pod Dómem, Cikánská branka, potom pár schodů nahoru a jsme v hledišti letního kina. Do „letňáku“ už není nutné jít jen hlavním vchodem z Pekární ulice, teď do něj opět vede i alternativní a jednodušší cesta z parku pod katedrálou. Vede skrze poternu, nazývanou podle staré pověsti Cikánská branka. Člověk si tak zkrátí cestu a také se snadno dostane k velkému úseku hradeb a k zajímavým pohledům na areál olomouckého hradu.

Z letního kina je pohled na hradby Olomouckého hradu nejzajímavější. / Foto: Rej.cz

Cikánská branka nebo také Cikánský výpad je nevelká brána, která propojovala prostor Locatelliho bastionu s plochou pod opevněním. Locatelliho bastion je plocha, kterou dnes Olomoučané znají jako letní kino. Do něj se tradičně dá vstupovat jen z Pekární ulice. Dnes už to jen jinak, v dubnu byla konečně snad natrvalo otevřena poterna, tedy chodba, která do barokního bastionu vede z parku pod Dómem. Říká se jí Cikánská branka, podle pověsti, která se váže k roku 1425.

O opětovném zprůchodnění Cikánské branky se mluví od roku 2019, tehdy ji dobrovolníci spojení s restaurací Letňák vyčistili. Ukázalo se ale, že vnitřek poterny potřebuje i stavební úpravy. Dnes je už průchod otevřen, zatím provizorně, oficiálně se tak stalo kvůli výstavě Tomáše Skalíka. Neoficiálně je prostě fajn, že už se tudy může do letního amfiteátru vstupovat. Cikánskou branku čekají ho ještě nevelké úpravy. Například vlhké omítky ve vstupní části budou strženy a interiér bude čistě cihlový. Následně už může být otevření této cesty bráno jako hotové.

Hradby z počátku 13. století, možná ještě starší

K čemu je vlastně otevření areálu letního kina dobré, kromě toho, že si tudy z parku pod Dómem zkrátíte cestu do města? Locatelliho bastion, v němž je od 50. let minulého století letní kino umístěné, je sám o sobě památkovým objektem. Dokončen byl v roce 1676 a je to nejstarší a současně nejúplněji dochovaná část původní bastionové pevnosti. Nad ním se ale do mnohametrové výše vypínají mohutné hradby, jejichž základy pamatují českého krále a vévodu olomouckého Přemysla Otakara I.

Bastion byl totiž v barokním období přilepen pod nejhistoričtější část staré Olomouce, pod někdejší hradní areál. Jeho hradby, složené z úseků vystavěných v různých staletích, vidíme už v parku pod Dómem. V letním kině se i díky ubourání dřevěné konstrukce amfiteátru skýtá pohled na opravdu mohutnou část hradeb, nad nimiž stávaly už v 11. století první nevelké stavby knížecího přemyslovského hradu. Celý areál Olomouckého hradu s knížecím palácem, katedrálou a dalšími stavbami dal někdy po roce 1201 znovu důkladně opevnit král Přemysl Otakar I., který se po vymření olomouckých Přemyslovců osobně ujal vlády nad olomouckou část Moravy jako vévoda olomoucký.


Zákres situace Olomouckého hradu do katastrální mapy, pro orientaci doplněno popiskami. Cikánská branka propojuje park pod Dómem a letní kino. / Zdroj: Památkový katalog Národního památkového ústavu

„Během přímé vlády Přemysla Otakara I. nad Olomoucí byla v letech 1201 až 1207 vybudována podél okrajů skalnatých srázů kolem celého Olomouckého hradu i svatováclavského církevního komplexu nová mohutná kvádříková pozdně románská hradba… Toto opevnění pak celý Václavský pahorek chránilo po všechna další staletí a v následujících dobách bylo vždy jen opravováno, přestavováno a zesilováno,“ píší autoři knihy Pevnost Olomouc Miloslav Kuch – Breburda a Vladimír Kupka. Podle jednoho úseku dochované čistě románské hradby, který i v neúplném stavu měří na výšku deset metrů, soudí autoři, že tato stará hradba byla ještě vyšší než deset metrů. Takové hradby okolo hradu musely vyvolávat opravdu impozantní dojem.

A návštěva Letňáku skrze nově otevřenou Cikánskou brankou teď každému umožní si ten dojem zkusit zažít. Neuvidí sice ryze románské hradby, protože celé opevnění bylo během staletí doplňováno a zesilováno, základ této fortifikace ale opravdu je z doby Přemysla Otakara. A ve skutečnosti možná dokonce ještě starší, protože nejstarší kamenné hradby okolo knížecího hradu vznikly o sto let dříve než na Pražském hradě, kolem roku 1050. Bylo to dílo jednoho z nejschopnějších Přemyslovců, pozdějšího českého knížete Břetislava

Hradba za promítací plochou současně ukazuje mnoho vrstev zdiva. Právě tady muselo být opevnění njvíce opravováno, například v letech 1643 a 1644 se tudy snažilo prostřílet do města, obsazeného Švédy, císařské vojsko. Za "plátnem" je vidět i zazděný portál spojovaí chodby, kterou se obránci města mohli z prostoru za starou hradbou dostat rychle dolů na plochu bastionu. Hradební stěna nese stopy mnoha úprav a přestaveb.    

Takže ať už si chcete jen tak zkrátit cestu, nebo posedět u dobrého piva v amfiteátru pod hradbami, nebo máte zájem představit si pohled na Olomoucký hrad v dávných dobách, zkuste přijít nově otevřenou Cikánskou brankou. Stojí to za to.

Zdroje: 

Miloslav Kuch – Breburda a Vladimír Kupka: Pevnost Olomouc, Dvůr Králové nad Labem, 2003

portál Moravský turista

Z letního kina je pohled na hradby Olomouckého hradu nejzajímavější. / Foto: Rej.cz

Z letního kina je pohled na hradby Olomouckého hradu nejzajímavější. / Foto: Rej.cz

Z letního kina je pohled na hradby Olomouckého hradu nejzajímavější. / Foto: Rej.cz

Z letního kina je pohled na hradby Olomouckého hradu nejzajímavější. / Foto: Rej.cz

Z letního kina je pohled na hradby Olomouckého hradu nejzajímavější. / Foto: Rej.cz

Z letního kina je pohled na hradby Olomouckého hradu nejzajímavější. / Foto: Rej.cz

Výstava v areálu Letňáku / Foto: Rej.cz

Schody, vedoucí z vyčištěné Cikánské branky. / Foto: Rej.cz

Rekonstrukce Olomouckého hradu v první polovině 13. století, pohled od ulice 1. máje. Vpravo katedrála sv. Václava, vysoká hradní věž (dnes kaple sv. Barbory) a palácové stavby zeměpanské části hradu. Za nimi je dnes letní kino. / Repro: Rostislav Vojkovkovský - nakladatelství Beatris 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty