Milénium olomouckých Přemyslovců: historický pietní průvod k 715. výročí vraždy Václava III.

Rok 2021 přináší pro Olomouc naprosto výjimečné výročí události, která zásadním způsobem formovala na další staletí status města jako hlavního města Moravy a důležitého mocenského centra panovnických dynastií, ve své podstatě historický moravský protipól Prahy. První z akcí v tomto významném roce je pietní historický průvod k uctění památky krále Václava III., zavražděného před 715 lety na hradě v Olomouci.

Vraždu Václava III. v Olomouci připomene příští týden projekt Milénium olomouckých Přemyslovců

Letos uplyne 1000 roků od heroického únosy Jitky ze Schweinfurtu knížetem Břetislavem I. roku 1021, následovaného pozdějším odjezdem na Moravu a usazení se v Olomouci. Na to reaguje projekt "Milénium olomouckých Přemyslovců", který reflektuje i další významná výročí s tím související. Připomíná také 990. výročí narození knížete Spytihněva, nejstaršího syna Břetislava a Jitky, v Olomouci roku 1031, 960. výročí jeho úmrtí a vystřídání na českém trůnu jeho mladším bratrem Vratislavem, pozdějším prvním českým králem, též narozeným v Olomouci.

S jeho pětinásobným pravnukem Václavem III., od jehož olomoucké vraždy roku 1306 uplyne 715 let, se na stejném místě uzavírá královská linie přemyslovského rodu. Ten dal Moravě i dva biskupy: Dětleba, od jehož úmrtí uběhne 840 roků, a Jana VII., zv. Volek, který skonal před 670 lety. K důležitým letošním kulatým výročím patří také 1030 let od první zmínky o Olomouci v dokumentu Dagome Iudex a 890 let od posvěcení katedrály svatého Václava.

Projekt „Milénium olomouckých Přemyslovců“ připomíná na pozadí únosu tuto unikátní průsečnici výročí celou řadou kulturních, společenských, populárně naučných, vzdělávacích i pietních akcí. Jde nejen o aktuální připomínku historických událostí a osobností - jejích aktérů, ale zejména v dlouhodobém horizontu o vytváření turistické značky “Olomouc – město Přemyslovců“, místo spoluvytváření nejstarších dějiny české státnosti.

Pieta k výročí olomoucké vraždy krále Václava III.

První akcí projektu bude ve středu 4. srpna 2021, v den 715. výročí královraždy, pietní průvod s historickými postavami. Za zvuku bubnu přejde z Petrského na Václavské návrší ke katedrále, v níž budou položeny květiny k soše krále Václava III., nacházející se v tzv. horní kryptě pod presbytářem.

Průvod vyrazí ve 12:45 z Biskupského náměstí, projde ulicemi Wurmovou a Dómskou s tím, že na květinovou pietu bude navazovat pieta v podobě vyzvánění katedrálních zvonů, jež se na tři minuty rozezní přesně ve 13 hodin a 6 minut.

Čas 13:06 odkazuje na přibližnou dobu, kdy mohlo k vraždě dojít a především na letopočet 1306; délka zvonění tři minuty reflektuje tři bodné rány do králova těla, fakt, že Václav byl králem toho jména třetím, a skutečnost, že byl držitelem tří korun: české, polské a uherské.

Na tento zásadní zlom středoevropských dějin budeme vzpomínat ještě ve středu večer, kdy se katedrála sv. Václava a olomoucká radnice odějí do rudé barvy v připomínce krve, jež zde byla prolita.

Do průvodu pořadatelé srdečně zvou všechny Olomoučanky a Olomoučany.

Další informace o projektu na webových stránkách www.olopremyslovci.cz a sociálních sítích.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty