Při večerním koupání v lomu utonul muž. Pomoc přišla bohužel pozdě

V sobotu se stala tragédie v lomu u Lipiny, kdy se zde ve večerních hodinách utopil jednapadesátiletý muž. Už ve čtvrtek přitom na Olomoucku utonuli dva lidé.

Ilustrační foto: ZZS Moravskoslezského kraje

V sobotu 13. července před 21. hodinou oznámili svědci, že se v lomu u Lipiny na Šternbersku topí muž. Na místo jela zdravotnická záchranná služba i policie. Při příjezdu policie již byl muž v péči záchranářů, kteří u něj prováděli resuscitaci. I přes veškerou snahu záchranářů ale muž zemřel.
Podle zjištěných informací si šel 51letý muž v průběhu soukromé oslavy zaplavat. Po nějaké chvíli si jedna z přítomných žen všimla, že na vodní hladině je bezvládné tělo. Muže společně s dalšími vytáhli z vody a ihned u něj začali provádět první pomoc. V resuscitaci následně pokračovala přivolaná zdravotnická záchranná služba, avšak i přes veškerou snahu záchranářů už muži nebylo pomoci.
Okolnostmi této tragické události se policie i nadále zabývá.

Vstup do areálu lomu u Lipiny | Foto: Google Maps

Základní postup při záchraně tonoucího

  • Resuscitaci a ošetření tonoucí osoby předchází její vytažení z vody. Tyto techniky dobře ovládají plavčíci a vodní záchranáři, kteří jsou pro tento účel i vybaveni. Ne všude jsou však přítomni. K vyproštění je potřeba být zdatným plavcem, postiženého podplavat a přistupovat k tonoucímu zezadu, popř. vyčkat na ztrátu vědomí. Při plavání ke břehu hlavu utonulého pokud možno udržujeme v neutrální poloze.
  • Umělé dýchání při plávání ke břehu je možné začít provádět v okamžiku, kdy má zachránce pod nohama pevné dno a ruce nepotřebuje k plavání.
  • Na břehu provedeme zajištění základních životních funkcí.
  • Přivoláme záchrannou službu

Pozor! Vodu z plic se nesnažíme odstranit - z plicních sklípků se totiž vstřebává do krevního řečiště a není překážkou pro dýchání. Před zahájením umělého dýchání je však nutno napolohovat hlavu pacienta tak, aby mohla vytéci volná voda z dutiny ústní. Při tonutí u moře (ve slané vodě) je vhodné vyčistit dutinu ústní opakovaně i během resuscitace.

Informace o záchraně tonoucích převzaty z webu zzsmsk.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj