Vánoční trhy v Olomouci rozzářil půvabný malovaný Jablíčkový betlém Emmy Srncové

I když se chvíli zdálo, že to kvůli odporu několika úředníků neklapne, nakonec je vše v pořádku. Na Horním náměstí se v rámci Vánočních trhů Olomouc objevil originální Jablíčkový betlém výtvarnice Emmy Srncové.

Betlém Emmy Srncové | Foto: Rej.cz

„Dobrá věc se podařila. Na vánočních trzích jsme dnes nainstalovali Jablíčkový betlém od výtvarnice Emmy Srncové. Domluveno ještě za mého působení na radnici. Všestranný člověk a umělec Pavel Marek, mimochodem zakladatel Černého divadla National Black Light Theatre Prague, který betlém dal do kupy, je původem z Olomouce a má svoje rodné město rád. A s galeristkou Bronislavou Paučkovou je napadlo přenést ho letos z Prahy do Olomouce při příležitosti výstavy paní Srncové v galerii Art Rubicon, která začíná už zítra a na níž jste všichni zváni,“ vzkazuje Markéta Záleská, která byla až do října náměstkyní primátora pro kulturu a cestovní ruch.

Betlém se ještě vánočně dozdobí chvojím a senem, už dnes se ale můžete jít na vlastní oči přesvědčit, jak tento originální výtvarný prvek rozzářil vánoční trhy svou barevností i hravým pojetím. „Děkuji panu Markovi, paní Broně, Radimu Schubertovi, mým klukům a všem, kteří dnes od šesti ráno pomáhali. Pořadatelům trhů, památkářům i panu primátorovi. Ať betlém potěší co nejvíc lidí,“ dodává Markéta Záleská.

Na Vánoční trh se ale vyplatí jít i z mnoha jiných důvodů. Prošli jsme poctivě Horní i Dolní náměstí a napočítali jsme například pět prodejen různých vánočních ozdob na stromeček, od klasických ručně malovaných baněk přes dekorace z čirého skla až po perličkové ozdoby z Krkonoš jako z časů našich babiček a prababiček. Ve stáncích najdete medové produkty, holandské sýry, francouzské klobásky, maďarskou gastronomii či voňavé egyptské speciality, luxusní jsou kapří a okouní hranolky, tradiční pečené kaštany a veliká spousta zajímavých drobností, které mohou vaše blízké potěšit pod stromečkem.

Program první adventní neděle

  • 16:00 HANÁCKÝ SOUBOR PÍSNÍ A TANCŮ KLAS, KRALICE NA HANÉ
  • 17:30 ADD GOSPEL - koncert

Foto: FB Markéta Záleská a Rej.cz


Foto: FB Markéta Záleská

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty