Občané se bouří proti bývalým vězňům u poutního místa. Petice získává na síle

Již pár týdnů panuje na Svatém Kopečku velká nervozita. Nejen občanům, ale také Komisi městské části se až nedávno dostala informace o záměru spolku Druhá míle vybudovat v objektu Arcibiskupských lesů tzv. centrum sociální rehabilitace. Přeloženo do běžné řeči, v budově má mít zázemí tucet propuštěných trestanců, kteří si mnohdy odseděli opravdu dlouhé tresty, což potvrzuje i předseda spolku. Záměr je prezentován jako dobrý skutek, nicméně obyvatelé Svatého Kopečka to vidí jinak.

Na Svatém Kopečku by měl vzniknout domov pro propuštěné vězně, místní se proti tomu bouří. | Foto: Google Maps

Spolek říká, že chce pomoci lidem, kteří tzv. sešli z cesty a chce jim poskytnout druhou šanci, osvojit si pracovní návyky a začlenit se do společnosti. Přesto se však kolem projektu objevuje stále více otazníků a rizik. Občané ve velkém podepisují petici proti realizaci tohoto záměru. Pojďme se tomu všemu zkusit podívat pod pokličku.

Nejen Wurmova ulice u Charity, ale také Svatý Kopeček

Olomoučané dobře znají lokalitu nedaleko sídla Charity, kde lidé bez domova často obtěžují místní obyvatele, turisty i zdejší živnostníky. Problémem je alkohol, znečišťování veřejného prostranství a další delikty různé závažnosti. Nyní se může stát, že podobně velký problém, navíc s ještě výraznějšími riziky, vznikne v okolí nejcennějšího poutního místa na Svatém Kopečku. Již nyní se zde často koncentrují bezdomovci a tzv. problémoví lidé, počet však může ještě růst. Důvodem je výše zmíněný záměr.

Předseda Spolku Druhá míle Milan Vašek uvádí, že propuštění vězni se mají v zařízení a lokalitě věnovat aktivitám prospěšným pro místní obyvatele nebo klienty nedalekého hospice. Nikdo však prozatím neví, jaké aktivity to přesně mají být. O záměru donedávna nevědělo zhola nic ani samotné vedení hospice a vše nasvědčuje tomu, že žádné tzv. prospěšné aktivity v lokalitě nejsou potřebné.

Vašek se snaží mírnit i oprávněné obavy občanu, kdy dodává: „Už při prvním výběru vylučujeme osoby se sexuálními delikty a s psychiatrickými diagnózami, protože práce s nimi vyžaduje jiný typ zařízení,“ uvádí. Dle ohlasů z Kopečka se mu ale přesvědčit občany nedaří. Současně Vašek také přiznává, že problém může být financování projektu, kdy vybrané činnosti osobám pomohou jen zčásti hradit náklady na pobyt. Není však vůbec jasné, kde vezmou peníze na celkové náklady na život.

O nás bez nás

Ihned poté, co se lidé na Svatém Kopečku dozvěděli o záměru, začala mobilizace. I předseda zdejší komise městské části František Prášil bije na poplach a uvádí, že je plánovaná služba v lokalitě nežádoucí. Vzápětí vznikla petice občanů, kam se připojují podpisy nejen Svatokopeckých, ale i obyvatel z Droždína, Týnečku, Radíkova, Lošova, Samotišek i dalších občanů Olomouce.

Nadšení nepanuje ani v tamní základní škole. „Nikdo nás o záměru neinformoval. Začali za mnou přicházet po prvních zprávách sami rodiče, kteří mají pochopitelné obavy o své děti,“ sdělil ředitel školy Jan Kolisko. To potvrzují i rodiče.

„Ano, samozřejmě, že se nám to nelíbí. Přejeme lidem druhou šanci, ale na Kopečku jsou již dnes skupinky problémových lidí a umístit, byť již bývalé vězně, kousek od školy, to by snad žádný rodič nechtěl,“ uvedla jedna z místních maminek. Další se rozohnila ještě více: „Ti lidé se asi zbláznili. Svatý Kopeček je poutní, barokní perlou regionu. Již nyní se zde ale často potýkáme s bezdomovci, kteří význam místa poškozují, ale také obtěžují turisty i místní. A teď si tu máme nechat nastěhovat další lidi bez domova, kteří ve vězení seděli i za těžké trestné činy? To je nesmysl. Já mám teda živě v paměti otřesnou vraždu ve Chvalkovicích, která se stala před pár lety,“ kritizuje projekt paní Marie, která na Svatém Kopečku bydlí. Naráží na brutální případ z jara 2020, kdy se mezi Chválkovicemi a obcí Bystrovany odehrála chladnokrevná vražda cyklistky. Tu měl na svědomí recidivista, čerstvě propuštěný z výkonu trestu.

Kdo je předseda spolku?

Předsedou zmíněného spolku je Milan Vašek. I on sám má zkušenosti z výkonu trestu. Pojďme si to připomenout.

Psal se rok 2007, kdy Milan Vašek založil realitní společnost Arden Real Estate Ltd. Ta se ale celkem brzy začala potýkat s problémy. Již v říjnu 2008 se firma dostala do hledáčku hospodářské kriminálky a byl podán insolvenční návrh, v prosinci téhož roku se již pan Vašek ocitl ve vyšetřovací vazbě. Březnové skóre roku následujícího co do výše pohledávek firmy se zastavuje na částce přes 23 milionů korun. To je za tak krátkou dobu působení společnosti částka vskutku nemalá. Ano, pan Vašek udělal chybu a byl za ni potrestán – když byl uznán vinným ze zpronevěry a rozsudek zněl sedm a půl let za mřížemi nepodmíněně. Jak tehdy sám uvedl: „S ohledem na mé zkušenosti a jen základní vzdělání byla firma pro mě velkým soustem“.

Nyní je Milan Vašek předsedou spolku, který má právě na Kopečku provozovat takové speciální zařízení pro bývalé vězně. Vypadá to na jednu stranu jako sympatický záměr, který s sebou ale na druhou stranu nese naprosto zřetelná rizika. Signatáři petice tahle rizika za sebe ani své blízké podstupovat nechtějí.

Případ budeme nadále sledovat.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty