Ledové sochy, slaměné sochy, masky na chůdách, jitrničky a kroje. Masopustní veselí už zítra!

Třicet stánků, skvělá gastronomie, tradiční masky, ledové sochy, živá zvířata a poprvé také stylová výzdoba od Výstaviště Flora Olomouc. Program 3. ročníku Olomouckého masopustního veselí je nabitý, aby vynahradil pauzu z minulého roku, kdy se kvůli epidemii festival nekonal. V pátek dopoledne se už začalo náměstí proměňovat, pracovníci Flory tady rozmístili například slaměné sochy a ozdobené stromy.

Foto: Rej.cz

Masopustní veselí se odehraje v sobotu 19. února, začátek je naplánovaný na 10 hodin a program potrvá až do 16. hodiny. „Návštěvníci uvidí atraktivní program, z větší části navazující na to, co jsme zažili na předchozích dvou ročnících, ovšem doplněný úplnými novinkami,“ slibuje náměstkyně primátora Markéta Záleská.

V 10 hodin na Horní náměstí přiveze kočár s koňským spřežením členy městské rady, kteří na pódiu symbolicky předají pro tento den právo nad městem masopustní chase. Poté už náměstí ovládnou folklórní soubory a cimbálové muziky. Významnou roli v oslavách sehraje pražský Long Vehicle Circus neboli tanečně akrobatické divadlo na chůdách. Jejich představení je naplánováno na poledne, masky na chůdách budou ale mezi publikem procházet i průběžně během dne. 

Chybět nebudou ledové sochy. „Naplánováno je sousoší tradičních masopustních postav, jako je voják, kůň, medvěd a další. U nich bude ledový trůn, který mohou lidé využít i jako fotopoint,“ dodává Markéta Záleská. Sochy vytvoří zkušení ledosochaři Marián Maršálek a Václav Lemon, kteří tvoří svá díla například v Beskydech na Pustevnách.

Úplnou novinkou bude stylová výzdoba z dílny Flory Olomouc. Půjde o deset slaměných soch, opět na různá folklorní masopustní témata. Tyto slaměné výtvory na Horním náměstí zůstanou až do začátku března.

Krom toho zde v sobotu 19. února návštěvníci najdou nabídku šesti olomouckých restaurací a dalších pětadvacet stánků masopustního jarmarku, vonět zde budou zabijačkové speciality, nebude chybět oblíbená farma se živými zvířaty a kočár s koňmi. Kvalitní hudbu i krojovanou podívanou zajistí hanácké folklorní soubory a také cimbálová muzika, atmosféru doplní i vystoupení flašinetáře. Místo předloňského malování na obličeje bude tentokrát své služby návštěvníkům nabízet zkušený karikaturista.

„Věřím, že jsme připravili hodně pestrý program, který lidi určitě potěší a pobaví,“ zve na Horní náměstí náměstkyně Záleská.

Orientační harmonogram akce

(Časy se mohou s ohledem na aktuální vývoj personálního stavu souborů a onemocněním měnit) 

Dopoledne

  • 10:00 příjezd kočáru s radními od Galerie Caesar a následně na pódiu (vedle Arionovy kašny) proběhne předání práva chase
  • 10:20 cimbálovka Záletníci a Folklorní soubor Haná – taneční pásmo a hudební bloky
  • 11:00 Valašský soubor písní a tanců Rusava - taneční pásmo a hudební bloky
  • 12:00 představení Long Vehicle Circus - masky na chůdách

Odpoledne 

  • cca 12:15 Hanácký mužský sbor Rovina 
  • cca 14:00 cimbálová muzika Danaj Strážnice

 Foto: Blanka Martinovská / olomouc.eu

Foto: Blanka Martinovská / olomouc.eu

Foto: Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty