Chceme pomoct Ukrajině, zní z Olomouce. Město odsuzuje vojenskou agresi z Ruska

Rozhořčení, šok, ale následně i intenzivní jednání vyvolaly na úrovni olomoucké samosprávy čtvrteční informace o zahájení vojenských útoků na území suverénního státu Ukrajina. Byť město samo nemá žádné nástroje k ovlivnění zahraniční politiky, chce obyvatelstvu Ukrajiny nabídnout alespoň pomoc. „Jakoukoliv pomoc, která je v našich silách,“ zdůrazňuje primátor Miroslav Žbánek.

Foto: Rej.cz

„Jsme připraveni nabídnout materiální i finanční pomoc tam, kde to bude potřeba. Budeme spolupracovat s organizacemi, jako je například Charita, které dokáží takovou pomoc profesionálně zajistit,“ upřesňuje primátor Olomouc. Město samo se nyní chce obrátit také na ukrajinské partnery, kteří s Olomoucí v posledních letech spolupracovali například na poli kulturní výměny. V roce 2017 Olomouc hostila i početnou návštěvu našich krajanů, kteří žijí od 19. století v oblasti západoukrajinského Žytomyru.

Vedení města v těchto chvílích rovněž připravuje oficiální prohlášení k situaci na Ukrajině, s nímž se obrátí na všechny, tedy i opoziční členy městské zastupitelstva. „K tak významnému porušení mezinárodních práv a norem, k jakému nyní dochází ze strany Ruska, prostě nemůžeme ani jako město mlčet,“ dodal primátor Miroslav Žbánek.

Historická moravská metropole Olomouc vyvěsila už ve středu 16. února před radnicí ukrajinskou vlajku jako symbol podpory těžce zkoušenému obyvatelstvu této východoevropské země. Olomouc se zapojila do humanitární pomoci Ukrajině prostřednictvím Charity už v roce 2014.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty