Podzemní výstava plná velkých emocí. Velitelský kryt CO v Olomouci ožívá příběhy 20. století

Paměť národa Střední Morava, olomoucká pobočka organizace Post Bellum, otevřela veřejnosti bývalý kryt civilní ochrany v Bezručových sadech v Olomouci. Z iniciativy této organizace vzniká v objektu Institut Paměti národa. Otevřen byl v úterý 22. března a součástí jarních exkurzí bude i návštěva expozice Odkryté příběhy 20. století, založená na příbězích pamětníků ze sbírky Paměť národa.

Vstup do velitelského krytu, kde je nová výstava | Foto: Post Bellum

„Výstavou chceme oslovit hlavně mladé lidi, přiblížit jim moderní dějiny a zároveň jim ukázat inspirativní příběhy,“ říká Mikuláš Kroupa, ředitel obecně prospěšné organizace Post Bellum, která za celým projektem stojí. V Olomouci bude Institut otevřen pouhý týden po IPN v Pardubicích. Vedle těchto dvou měst je v plánu otevírat Instituty i v dalších krajských městech.

Olomoucká expozice Odkryté příběhy 20. století, instalovaná v bývalém krytu, představí pět strhujících příběhů: politických vězňů Marie Susedkové a Antonína Huvara; Eriky Bednářové, dcery protinacistické bojovnice, která byla po válce poslána do internačního tábora pro Němce; Jiřího Fišera, který byl jako dítě spolu se svým bratrem zařazen do skupiny vězňů, na kterých dělal v Osvětimi zvrhlé pokusy doktor Josef Mengele; a signatáře Charty 77 Tomáše Hradílka.

V centrální části objektu bude také možné zhlédnout průřez toho nejzajímavějšího z celé sbírky Paměti národa – výstavu doplní velkoformátové projekce archivních fotografií obohacené originálním zvukovým designem. Vzpomínky pamětníků jsou zpřístupněny na internetu již dvacet let. Sbírka Paměti národa se řadí k největším vzpomínkovým archivům na světě – obsahuje přes třináct tisíc svědectví našich babiček a dědečků, desetitisíce hodin vyprávění a přes sto tisíc fotografií.

Pro veřejnost bude expozice v Bezručových sadech přístupná vždy ve středu, v pátek a v sobotu od 14 do 18 hodin. Školní skupiny sem mohou zavítat ve středu a v pátek od 8.45 do 12 hodin, čekat je bude i navazující vzdělávací program. Vstupenky jsou k mání na stránce institut.pametnaroda.cz, nebo přímo na místě. Výstava potrvá do konce června.

Foto: Post Bellum

Foto: Post Bellum

Foto: Post Bellum



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty