Sigma Olomouc dnes převzala do své péče hrobku rodiny mecenáše a zakladatele Androva stadionu

Do pětileté adopce převzal hrobku fotbalového mecenáše Josefa Andera ml. spolek SK Olomouc Sigma MŽ. Následovníci prvorepublikových fotbalistů převzali péči o místo odpočinku bývalého podnikatele a šéfa společnosti ASO, který vystavěl sportoviště, dnes známé jak Andrův stadion.

Foto: olomouc.eu/ Blanka Martinovská

„Po jednáních s představiteli fotbalového klubu Sigma Olomouc byla dohodnuta adopce. Sigma tak bude o místo této významné osobnosti pod dobu pěti let pečovat a zajišťovat základní údržbu,“ objasnila náměstkyně primátora Markéta Záleská. „Jde o pilotní část projektu, který zakládá tradici adopce opuštěných hrobů významných osobností města,“ vysvětlila náměstkyně.

Hrobka Anderovy rodiny se nachází na Ústředním hřbitově v Olomouci – Neředíně. Jedná se o umělecky významné a historicky cenné dílo, jehož autorem je architekt Bohumír F. A. Čermák, který mimo jiné přestavěl jejich rodinnou vilu na Svatém Kopečku. Anderovu hrobku ale její dlouholetá nájemkyně v roce 2017 předala do správy Hřbitovů města Olomouce, a protože nebyla v dobrém technickém stavu, byla v roce 2021 ve spolupráci správy Hřbitovů města Olomouce a odboru cestovního ruchu, kultury a sportu magistrátu města zrestaurována a opravena.

„S možností převzít hrobku do adopce jsme pochopitelně souhlasili. Jsme klub s úctou k tradicím. Josef Ander ml. patří mezi nejvýznamnější historické osobnosti fotbalu v našem městě. Postavil stadion, na kterém hrály generace skvělých hráčů. Budeme dělat maximum, aby hrobka byla důstojným místem jeho odpočinku,“ uvedl předseda Výboru spolku SK Olomouc Sigma MŽ Jakub Beneš.

Projekt adopce významných hrobů v Olomouci stojí na svém počátku. Desítky hrobů významných osobností kulturního a společenského života jsou opuštěny. Jedná se o výtvarníky, vojáky, vědce či sportovce. „Chceme adopci těchto hrobových míst v budoucnu nabídnout příslušným spolkům a institucím, ale i široké veřejnosti,“ naznačila náměstkyně primátora Markéta Záleská.


Josef ANDER ml. (1888 - 1976), rodák ze Svatého Kopečka, byl úspěšným obchodníkem a budovatelem firmy, kterou založil jeho otec Josef Ander st. Kromě sítě velkoprodejen ASO, která měla pobočl v celém Československu a dokonce i v zámoří, byl i sběratelem umění a mecenášem sportu. V roce 1933 vystavěl stadion a majetkově vstoupil do olomouckého fotbalu. Stadion dnes na jeho počest nese jméno Andrův stadion.   

Foto: FB Markéta Záleská

Foto: FB Markéta Záleská



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty